Teruglezen: Franse politie voorkomt nieuwe aanslag

18 november 2015Leestijd: 12 minuten
'AFP'

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de terreurdreiging in Europa in het liveblog van woensdag 18 november,

Dit liveblog is nu gesloten. Lees de gebeurtenissen van woensdag 18 november terug.

* 22.51 Een gebouw op het terrein van de Universiteit Twente is woensdagavond ontruimd. De politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen daar onderzoek, meldt RTV Oost. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is omdat woordvoerders van de universiteit en de politie niets loslaten.

* 22.01 Een Joodse geschiedenisleraar is in het Franse Marseille neergestoken door drie personen die duidelijk maakten aanhangers van Islamitische Staat (IS) te zijn. Volgens justitie in Marseille reden de jongeren op twee scooters. Ze riepen anti-Semitische leuzen en staken meermaals in op de leraar, die buiten levensgevaar is. Een van de aanvallers droeg een T-shirt met het logo van IS.

Eerder op de dag werd bij de uitgang van een metrostation in het centrum van de stad een jonge, gesluierde moslima aangevallen door een man van rond de twintig. Hij verkondigde dat de vrouw ‘een terroriste’ was en gaf haar een vuistslag. Mogelijk heeft hij haar ook met een klein mes bewerkt. De vrouw raakte lichtgewond.

* 21.50 In een interview met de Franse krant Le Figaro legt Jean-Michel Fauvergue, de baas van de Franse speciale eenheden, stap voor stap uit hoe de operatie woensdagmorgen verliep. ‘Het idee was om de bewoners te verrassen, door met explosieven de deur op te blazen.’ De gepantserde deur van het appartement ging echter niet helemaal open, en de terroristen konden een ‘verrijdbaar schild’ neerzetten om te entree te barricaderen. Daarna startte een langdurig vuurgevecht, waarbij de Franse politie meer dan 5.000 kogels afvuurde.

* 21.26 Met gestolen Griekse paspoorten hebben vijf Syriërs geprobeerd naar de Verenigde Staten te reizen. In Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras, werden de mannen woensdag tegengehouden door de politie. Volgens de autoriteiten in Honduras is er geen verband met de aanslagen in Parijs.

* 20.50 Met een antiterreuractie woensdagochtend heeft Frankrijk een nieuwe aanslag voorkomen. Dat meldde justitie in Parijs uren nadat de actie was afgelopen. Eerder op woensdag kwamen al berichten naar buiten dat terroristen een aanslag in het zakelijke district van Parijs, La Défense, hadden gepland. Justitie wilde berichten over de dood van Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen vrijdag in Parijs, niet bevestigen.

* 20.05 De openbaar aanklager van Parijs heeft nieuwe details bekendgemaakt rond de aanslagen in Parijs. Lees hier de hoofdpunten.

* 19.25 De openbaar aanklager van Parijs kan de dood van Abaaoud niet bevestigen. De lichamen moeten nog worden geïdentificeerd, zei hij. Zeker is wel dat Abaaoud en Salah Abdelslam niet zijn opgepakt tijdens de politieactie in Saint Denis eerder deze ochtend.

Volgens de aanklager stond het terroristencommando dat woensdagochtend is opgepakt ‘klaar om tot actie over te gaan’. De politie loste in totaal meer dan 5.000 schoten bij de actie. In totaal konden acht personen worden gearresteerd.

* 18.48 Ook RTL France meldt de dood van Abaoud nu.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 18.38 Frankrijk wil strengere grenscontroles aan de buitengrenzen van het Schengengebied. Het land heeft een lijst met maatregelen geformuleerd die vrijdag tijdens de ingelaste ontmoeting van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Brussel vrijdag, aldus Britse media woensdag.

Vooral de grens tussen Griekenland en Turkije moet strenger worden beveiligd, aldus Parijs. Alle vluchtelingen moeten worden gescreend voordat ze de EU binnen kunnen om te voorkomen dat potentiële terroristen zich in de vluchtelingstroom verschuilen. Er zijn aanwijzingen dat zeker een van de plegers van de aanslagen in Parijs als vluchteling via Griekenland de EU is binnengekomen.

Ook wil Frankrijk onder andere dat sneller regels worden ingevoerd waardoor meer informatie over vliegtuigpassagiers binnen de EU voor handen komt.

* 18.26 De ring van Antwerpen is woensdagmiddag in beide richtingen korte tijd afgesloten geweest ter hoogte van het Sportpaleis. De politie hield kort na 16.30 uur een auto tegen omdat er een verdacht pakket in de kofferbak zou liggen, meldden Vlaamse media. Rond 17.15 uur werd de ring weer opgesteld voor al het verkeer.

* 17.42 Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs, is woensdagochtend omgekomen bij de anti-terreuractie in Saint Denis. Dat meldt een hoge Belgische bron die betrokken is bij het onderzoek aan de site politico.eu.

De personen die bij de actie werden opgepakt en gedood zouden nieuwe aanslagen in Frankrijk hebben gepland. ‘Het Franse onderzoeksteam heeft in het appartement van de terroristen die vanochtend werden gearresteerd of omkwamen tijdens de arrestatie voldoende aanwijzingen gevonden om te stellen dat de terroristen nieuwe aanslagen planden’, meldt France 2. Doelwitten van de geplande aanslagen waren de luchthaven van Charles de Gaulle en een winkelcentrum in de zakenwijk La Défense.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 17.36 In de Brusselse gemeente Molenbeek wordt op dit moment een herdenkingsbijeenkomst gehouden naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Ook Mohamed Abdeslam, broer van twee betrokken terroristen, brandde een kaarsje. 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 17.17 De ring van Antwerpen is woensdagmiddag in beide richtingen afgesloten ter hoogte van het Sportpaleis. De politie heeft kort na 16.30 uur een auto tegengehouden omdat er een verdacht pakket in de kofferbak zou liggen. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO is onderweg. De auto is onderzocht. Er zouden verdachte tassen in de koffer zitten, mogelijk gaat het om explosieven. De inzittenden zijn opgepakt door een arrestatie-eenheid van de Antwerpse politie.

Of er een verband is met de aanslagen in Parijs is nog onduidelijk. Een woordvoerster van de federale politie die onderzoek doet naar terrorisme, bevestigt tegenover persbureau Belga dat ‘er een verdacht voertuig tot stilstand werd gebracht op de Antwerpse ring’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 17.03 In een appartement vlakbij theater Bataclan is dit weekend een 52-jarige man dood aangetroffen. De politie denkt dat de man om het leven is gekomen door een verdwaalde kogel.

* 16.51 Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zegt een gegijzelde Chinees en een Noor te hebben gedood. Dit melden zij in het propagandablad Dabiq. In hetzelfde blad is een foto te zien van een blikje frisdrank waarmee het vliegtuig boven de Sinai zou zijn opgeblazen.

* 16.30 Het Belgisch federaal parket heeft bevestigd dat de broers Salah en Brahim Abdeslam maanden geleden door de politie zijn verhoord. Dat gebeurde toen Brahim was teruggekeerd uit Turkije, nadat hij tevergeefs had geprobeerd Syrië binnen te komen. Beide broers, betrokken bij de aanslagen in Parijs, vormden op dat moment geen gevaar, was de inschatting.

Brahim kwam vrijdag bij de aanslag in Parijs om het leven, toen hij zichzelf opblies. Naar Salah, die zo goed als zeker ook deelnam, wordt nog volop gezocht. Begin februari kwam Salah ook al in Nederland in aanraking met de politie, nadat hij met zijn auto staande werd gehouden op de snelweg bij Gorinchem voor een reguliere controle. Hij kreeg een bekeuring voor het bezit van softdrugs. Na betaling van zeventig euro mocht hij vertrekken.

* 16.30 De Franse minister van Volksgezondheid heeft de laatste stand van zaken gegeven over de gewonden die zijn gevallen bij de aanslagen in Parijs. Op dit moment verblijven er nog 195 personen in het ziekenhuis. 41 van hen liggen aan de beademing en 3 zijn nog in levensgevaar.

* 16.07 De Franse politie onderzoekt een verdachte auto in de haven van Malbousquet bij de marinebasis van Toulon. De politie heeft het gebied afgezet. Volgens de lokale krant Var Matin zal de explosievendienst het voertuig tot ontploffen brengen.

* 16.07 De beslissing van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière om niet te vertellen waarom het stadion van Hannover dinsdagavond moest worden ontruimd heeft tot diverse reacties geleid in Duitsland. De Maizière zei dat hij het Duitse volk niet onnodig onzeker wilde maken, maar door de informatie niet te delen ontstaat er juist onzekerheid.

Op Twitter nemen de Duitsers hun minister op de korrel met de hashtag #DoitlikeDeMaiziere: ‘Schat hoe zie ik er uit deze morgen? – Een deel van mijn antwoord kan je onzekerder maken.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 15.44 In totaal zijn er sinds de aanslagen in Parijs 414 huizen doorzicht, 60 arrestaties verricht en 75 wapens in beslag genomen, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

* 15.29 Bij de anti-terreuractie in Saint Denis zijn ‘twee personen of meer’ om het leven gekomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zojuist gezegd bij een persconferentie, meldt persbureau Reuters.
In totaal zijn er afgelopen nacht 118 huizen doorzocht, 29 personen gearresteerd en 34 wapens in beslag genomen. Een vrouw blies zichzelf op en een andere persoon zou door een sniper zijn gedood. Mogelijk zijn er dus nog meer doden gevallen. Het is niet duidelijk of  Abdelhamid Abaaoud, de man die vermoedelijk het brein is achter de aanslagen, onder de doden is. De vrouw die zichzelf opblies was zijn nicht.

* 14.53 De Spaanse politie heeft aanwijzingen dat de voortvluchtige Salah Abdeslam in Spanje verblijft. De Spaanse politie vraagt burgers uit te kijken naar een Citroën Xsara met kenteken AE-113-SY. Het gaat om een auto met een Frans kenteken.
De Franse politie heeft een opsporingsbericht verspreid onder alle Europese landen. Maar bronnen bij de politie melden dat het voertuig is gezien aan de Spaanse grens, schrijft de lokale krant La Nueva Espana. De Franse politie vermoedt dat hij in de regio La Jonquera in de regio Catalonië Spanje is binnengereden.

* 14.49 Op het Atatürk vliegveld in Istanbul zijn acht mannen gearresteerd die vermomd als vluchteling naar Europa zouden willen reizen. Het zou gaan om terroristen van Islamitische Staat (IS).

* 14.37 De Duitse politie maakt excuses in de richting van de zeven personen die dinsdag ten onrechte zijn gearresteerd in Alsdorf nabij Aken, vlak over de Nederlandse grens. Eén van de arrestanten zou erg hebben geleken op een gezochte terreurverdachte.

De politie van Aken is nu van plan de zeven schriftelijk excuses aan te bieden, meldde een woordvoerder woensdag. Daarnaast willen agenten de zeven persoonlijk ontmoeten om hun actie nader te verklaren.

* 14:04 Een deel van de luchthaven van Kopenhagen is woensdagmiddag ontruimd. Er is een verdachte tas gevonden, aldus Deense autoriteiten. Bomexperts zijn ter plekke. Eerder vandaag maakte de Deense nationale politie bekend dat het dreigingsniveau is verhoogd.

* 13:35 Volgens de nieuwswebsite Politico zijn twee van de Abdeslam broers, Ibrahim en Salah, eerder dit jaar door de Belgische politie ondervraagd, nadat Ibrahim had geprobeerd naar Syrië te reizen. ‘We wisten dat ze waren geradicaliseerd,’ geeft een woordvoerder van de Belgische politie toe. ‘Maar er leek geen acute dreiging van uit te gaan.’

* 12:41 De vrouw die zichzelf woensdagochtend bij de politieactie in Saint-Denis met een bomvest opblies, is een nicht van Abdelhamid Abaaoud. Volgens Franse media hield de politie de vrouw al een aantal dagen in de gaten, omdat ze Abaaoud zou hebben geholpen om onder te duiken.

* 12:22 De politie vond eerder deze week in de buurt van theaterzaal Bataclan een mobiele telefoon, die van een van de terroristen zou zijn geweest. De telefoon bevatte aanwijzingen over de rol van Abdelhamid Abaaoud en dat hij in Saint-Denis zou verblijven. Dat schrijft Le Monde.

* 12:19Nieuwe terreuraanslag voorkomen‘: Wat we weten over antiterreuractie in voorstad Parijs

* 12:10 Autoriteiten weten niet zeker of bij de acties van woensdag ook de terrorist Abdelhamid Abaaoud is opgepakt. Er wordt DNA afgenomen bij de arrestanten, meldt aanklager François Molins. Een van de arrestanten is bekend: het is de man die zijn huis ter beschikking stelde van de terroristen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 11:46 Antiterreureenheden bestormen op dit moment een kerk in Saint-Denis, meldt CNN. Het is niet duidelijk wat daar aan de hand is, maar volgens de Amerikaanse nieuwszender bestaat het vermoeden dat een terrorist zich daar schuilhoudt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 11:36 De politieactie is ten einde gekomen. Dat meldt een politiebron aan persbureau AFP. Zeker zeven mensen zijn gearresteerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 11:02 Een tweede bestorming van de politie vindt momenteel plaats in Saint-Denis, meldt onder meer de Waalse omroep RTBF. Het zou gaan om een appartement dichtbij de woning die eerder vandaag werd omsingeld. De politie zegt dat zeker één verdachte zich nog heeft verscholen, mogelijkerwijs Abdelhamid Abaaoud.

* 10:49 Bij de antiterreuractie zijn tot dusver zeven mensen aangehouden, drie terroristen en vier verdachten. Dat zegt een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de Franse televisiezender iTele. Eerder werd gemeld dat vijf mensen waren opgepakt. Er is ook een foto naar buiten gekomen van een van de arrestaties, waarop te zien is hoe een halfnaakte man door een grote groep agenten wordt meegenomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 10:36 De personen die zich verschansten in een appartement in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, worden ervan verdacht een nieuwe aanslag te hebben gepland in La Défense, het zakelijke district van Parijs. Dat melden politiebronnen aan persbureau Reuters. De nieuwe aanval zou maar op het nippertje zijn voorkomen.

* 10:16 De Franse politie meldt dat tot dusver vijf agenten gewond zijn geraakt, geen van hen ernstig. Bij de actie is een politiehond omgekomen, toen het dier het appartement probeerde binnen te gaan. Volgens de burgemeester van Saint-Denis zijn er geen burgerslachtoffers gevallen.

* 10:02 De grootschalige antiterreuractie zou nog steeds gaande zijn. De politie zegt dat mogelijk nog steeds verdachten in het appartement aanwezig zijn. Een journalist van Le Monde meldt dat er nog steeds wordt geschoten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 09:58 Bij de antiterreuractie zijn geen burgerslachtoffers gevallen. ‘Tot op dit moment is er geen enkel burgerslachtoffer gevallen,’ citeerde de zender France Info de locoburgemeester Mathieu Hanotin van de voorstad.

* 09:41 Volgens France2 zou Abdelhamid Abaaoud zijn opgepakt bij de antiterreuractie. Maar dit is nog door niemand bevestigd. Het brein achter de aanslag is de voornaamste reden waarom de Franse politie de operatie woensdagmorgen is begonnen. Maar de Franse justitie ontkent dat Abaaoud deel uitmaakte van de vijf aangehouden verdachten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 09:30 Dit is wat we nu weten: er zijn vijf arrestaties verricht, twee doden gevallen (onder wie een vrouw die zichzelf heeft opgeblazen) en drie tot vier agenten raakten gewond.

* 08:44 De actie in Parijs zou op zijn einde lopen, heeft de Franse minister van justitie gezegd volgens CNN. Maar nog altijd staat het politie en het leger paraat in de straten van Saint-Denis.

* 08:35 Het lijkt intussen iets kalmer te worden, maar de antiterreuractie is nog altijd aan de gang. Er zijn drie arrestaties verricht, meldt de Franse zender Europe 1.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* 08:19 Op dit moment bevindt zich mogelijk nog een verdachte in het appartement dat door Franse troepen is omsingeld. Andere terreurverdachten zouden zijn aangehouden of gedood. Volgens Franse media zijn tientallen omwonenden geëvacueerd. De politie vreest dat in het appartement aan het plein Jean Jaures in het centrum van Saint-Denis explosieven tot ontploffing worden gebracht.

* 08:15 Bij de antiterreuroperatie zouden tot nu toe drie agenten gewond zijn geraakt, weet persbureau AFP op basis van bronnen bij de politie. Zwaarbewapende militairen zijn aangekomen in de wijk om bijstand te verlenen.

* 07:55 Persbureau AP meldt dat er zeker zeven explosies zijn geweest in Saint-Denis. Die zouden hebben geklonken als granaten. Wat de oorzaak is van deze explosies, kan nog niet worden gezegd, aldus AP-journalisten. Een daarvan zou een zelfmoordterrorist zijn geweest die zich opblies, toen antiterreureenheden een huis belegerden. Het gaat volgens diverse bronnen om een vrouw.

* 07:34 De Franse krant Le Monde meldt op basis van een bron bij de politie dat er zeker drie doden zijn gevallen. De actie is nog aan de gang, dus een definitief aantal is nog niet te geven, aldus de politiebron. De operatie heeft plaats in de voorstad Saint-Denis waar een wijk is afgegrendeld. Drie personen zouden zijn gearresteerd.

* 07:26 De antiterreuractie is gericht tegen het brein achter de terreuraanslagen van vrijdag Abdelhamid Abaaoud (29), melden Franse media. Vijf verdachten zouden zich in een appartement hebben verschanst. Er zijn diverse schoten gehoord.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."