‘Terreurdreiging Brussel niet alleen door Salah Abdeslam’

22 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De hoogste alarmfase voor de Belgische hoofdstad Brussel bestaat niet alleen omdat aanslagpleger Salah Abdeslam nog altijd voortvluchtig is. De acute terreurdreiging is niet meteen voorbij als de terrorist wordt uitgeschakeld.

‘Er wordt van meerdere verdachten uitgegaan, daarom ook die grote machtsconcentratie, zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zaterdagavond in het Vlaamse actualiteitenprogramma De Afspraak. ‘Er is een reële bedreiging, maar we stellen dag en nacht alles in het werk om aan die situatie het hoofd te bieden.’

Kamikaze

‘Als je naar dreigingsniveau vier gaat, is er iets aan de hand. We moeten daar niet flauw over doen. Onze veiligheidsdiensten zijn erg alert en er is een ongelofelijke motivatie bij de politiemensen, waarvoor ik hen enorm dankbaar ben. Voldoende capaciteit om dit vol te houden is er wel degelijk. We zijn in staat om deze crisis te beheersen,’ aldus de minister.

Hij zegt dat Abdeslam niet moet worden onderschat, omdat hij erbij was in Parijs, tijdens de aanslagen vorige week vrijdag ‘om de klus te klaren’. ‘We weten niet waarom dat niet doorgegaan is, maar hij was wel bereid tot een kamikazeopdracht.’

Op slot

Dit weekeinde is Brussel zo goed als op slot gegaan. Winkels, restaurants, cafés, de metro en andere plekken waar doorgaans veel mensen samenkomen, zijn op last van de autoriteiten gesloten. Zwaarbewapende militairen bewaken de straten.

De reden is dat de Belgen ‘concrete aanwijzingen’ hebben voor een aanval die gelijkwaardig is als die aan ‘Parijs’. De aanwijzingen zijn de aanleiding om het dreigingsniveau in de hoofdstad op te schroeven van drie naar vier. Volgens premier Charles Michel zijn er verschillende plekken in Brussel mogelijk doelwit van een terroristische aanslag.

Hij noemde winkelstraten, commerciële centra, het openbaar vervoer en drukke evenementen als gevaarlijke plaatsen. Een mogelijke aanval is ‘ernstig en zeer nabij’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."