Terreur door IS ‘een oorlogsdaad’, zegt president Hollande

14 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Franse president François Hollande heeft de aanslagen vrijdagavond van Islamitische Staat (IS) in Parijs ‘een daad van oorlog’ genoemd. De terreurgolf in de Franse hoofdstad wordt ook veroordeeld elders in de wereld.

‘Dit was een oorlogsdaad, en geconfronteerd met oorlog zal dit land gepaste maatregelen nemen,’ zei de president zaterdagochtend in  een tv-toespraak, na afloop van een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad in het Elysée, het presidentiële verblijf.

Nationale rouw

De president zei dat de aanvallen, waarbij zeker 127 mensen om het leven zijn gekomen, buiten het land zijn georganiseerd, en met hulp in Frankrijk zijn uitgevoerd. Hij verklaarde dat hij het parlement maandag in een buitengewone vergadering zal toespreken. Bovendien kondigde hij een periode van drie dagen van nationale rouw af.

IS heeft de terreurgolf opgeëist, weliswaar in een ongedateerde videoboodschap. Volgens persbureau Reuters zegt de terreurbeweging daarin dat Frankrijk niet in vrede zal leven zolang het land bombardementen uitvoert in Syrië. Dat zou overeenkomen met wat ooggetuigen hebben gehoord in het theater Bataclan.

Criminele daad

Ook andere wereldleiders reageren op de gebeurtenissen in Parijs. De Syrische president Bashar al-Assad bijvoorbeeld. Deze terreurdaden zijn gelijk aan wat mijn volk in de achterliggende vijf jaren van gewelddadige burgeroorlog heeft doorgemaakt, sprak de Syrische president via de staatsmedia.

Zijn bondgenoot, de Iraanse president Hassan Rouhani, veroordeelt de aanslagen, en spreekt van een ‘criminele daad tegen de menselijkheid‘. Hij heeft zijn geplande bezoek aan Parijs afgezegd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanslagen in Parijs gisteren al veroordeeld. Hij noemde het een ‘schandalige poging om mensen te terroriseren’. Obama zei dat de Verenigde Staten de situatie nauwgezet volgen en Frankrijk daar waar het kan zullen helpen.

‘Frankrijk is onze oudste bondgenoot. Het Franse en Amerikaanse volk hebben altijd schouder aan schouder gestaan,’ zei Obama. De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) noemde de terreur ‘werkelijk afschuwelijk’.