Spoedberaad over Russisch dopingschandaal: vier vragen

13 november 2015Leestijd: 2 minuten

De internationale atletiekbond (IAAF) houdt vrijdagavond een spoedberaad over een rapport dat Russische atleten beschuldigt van dopinggebruik. Wat is er precies gebeurd?

1. Wat hield het onderzoek in?

De Duitse documentaire De geheimen van Doping: Hoe komt Rusland aan haar winnaars? was aanleiding voor het internationale agentschap tegen doping (WADA) om een onafhankelijke commissie samen te stellen. Drie personen hebben bijna een jaar allerlei documenten doorgelezen en interviews afgenomen.

De documentaire beschuldigde Rusland van dopinggebruik. Daarnaast werden de staat, de IAAF, atleten, coaches, trainers, artsen en andere betrokkenen beticht van corruptie en slechte controle.

2. Wat is de uitslag van het rapport?

Het rapport naar Rusland (pdf) heeft vijf atleten, vier coaches en een dokter beschuldigd van criminele activiteiten. Ook vonden de commissieleden fouten binnen de IAAF en betrokken Russische organisaties. De commissie verklaart dat de laatstgenoemde organisaties zich bewust niet aan de regels hielden.

Het rapport noemt bijvoorbeeld marathonwinnaar Liliya Shobukhova, 800-meterlopers Mariya Savinova en Jekaterina Poistogova, medisch hoofd van de atletiekbond Sergei Nikolajevitsj en coach Aleksej Melnikov. De commissie doet nog onderzoek naar andere verdachten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Welke consequenties heeft het rapport al gehad?

Het olympisch comité van Rusland heeft donderdag Valentin Balachnitsjev, oud-voorzitter van de Russische atletiekbond, verplicht om te vertrekken. De voormalige hordeloper was ook door de commissie beklaagd.

De Russische minister van Sport zei vrijdagochtend dat het land misschien een nieuw anti-dopingagentschap aanstelt en dat hij voor andere hervormingen openstaat. Eerder zei het ministerie dat het uitgangspunt van zijn antidopingbeleid ‘zero tolerance’ is.

Volgens WADA-baas Dick Pound ‘kunnen autoriteiten het onmogelijk niet hebben geweten’. De Russische president Vladimir Poetin reageerde op de beschuldigingen dat het dopinggebruik waar is, maar dat het niet alleen in Rusland gebeurt.

4. Wat wordt vanavond besproken?

De IAAF houdt vrijdagavond een spoedberaad. Er zal worden gepraat over uitsluiting van Russische atleten aan IAAF-wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen van 2016. Het WADA adviseerde zo’n schorsing op basis van het rapport.

Poetin wil niet dat de ‘schone’ atleten worden gestraft voor de acties van atleten die vals hebben gespeeld. Toch lijkt het wel die kant op te gaan: de IAAF staat onder enorme internationale druk.