‘Sommige eisen Cameron zeer problematisch’

10 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Britse premier David Cameron wil dat de Europese Unie gaat hervormen, maar of dat op alle fronten lukt, is nog maar zeer de vraag. De Europese Commissie laat weten dat zijn voorstellen op een aantal punten ‘zeer problematisch’ zijn.

Vooral Camerons voorstellen die de fundamentele vrijheden raken, liggen moeilijk, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie in reactie op de brief van Cameron.

Toegang

Cameron wil onder meer dat migranten uit de Europese Unie niet meteen toegang krijgen tot het sociale zekerheidsstelsel. Zij zouden vier jaar moeten wachten tot ze hier een beroep op kunnen doen.

De Europese Commissie ziet dit als een directe bedreiging voor het vrije verkeer. Volgens de Commissie is het uitsluiten van EU-migranten als het gaat om de sociale zekerheid directe discriminatie, en dat is ‘zeer problematisch’.

In zijn brief aan voorzitter Donald Tusk van de Europese Commissie schrijft Cameron verder dat hij het concurrentievermogen van de Unie wil stimuleren en dat de soevereiniteit van lidstaten moet worden gewaarborgd.

‘Ik wil een eind aan de plicht van Groot-Brittannië om te werken aan een “ever closer union“, zoals is vastgelegd in het verdrag. Het is belangrijk dat deze toezegging niet langer moet gelden voor het Verenigd Koninkrijk,’ schrijft Cameron.

Schade

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vanuit Tokio gereageerd op de toespraak van Cameron. Een vertrek van de Britten uit de Europese Unie zou volgens Rutte slecht zijn voor de status van het Verenigd Koninkrijk als het financiële centrum van de wereld en zou het economische schade opleveren.

‘Het zal zonder twijfel veel wegnemen van de economische potentie, en de doodsteek voor Londen als financieel centrum.’

Tusk voert vanaf volgende week gesprekken met álle leiders van Europese lidstaten en het Europees Parlement over de onderwerpen die Cameron aansnijdt.

Cameron heeft al gezegd dat hij alleen campagne zal voeren om in de Unie te blijven, als Europese verdragen worden gewijzigd. Als de Britse bevolking voor een vertrek uit de Unie stemt, zal dat volgens de Britse premier ook daadwerkelijk gebeuren.