Russische crash was met ’99 procent zekerheid’ terreuraanslag

08 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Amerikaanse autoriteiten zijn er steeds zekerder van: een bom geplaatst door terroristen is de oorzaak van de crash van de Russische Airbus A321 boven Egypte vorige week. ‘Het is nu 99.9 procent zeker dat het een bom is geweest’.

Dat zeggen Amerikaanse inlichtingenofficials zondag tegen CNN.

Contrast

Eerder deze week zei de Amerikaanse president Barack Obama nog dat het ‘mogelijkerwijs’ een bom is geweest die de vlucht van de Russische maatschappij Metrojet heeft doen neerstorten in de Sinaï-woestijn. Het vliegtuig was op weg van het toeristische oord Sharm al-Sheikh naar Sint Petersburg. Alle 224 inzittenden kwamen bij de crash om het leven.

Ook het Egyptische onderzoeksteam lijkt zich nu te vinden in het scenario. ‘Onze analyse wijst erop dat de explosie werd veroorzaakt door een bom,’ zei een van de onderzoekers zondag tegen persbureau Reuters. Eerder wilde het Egyptische team geen uitspraken doen over mogelijke oorzaken van de crash.

Het vermoeden dat een bom de oorzaak is geweest, is gebaseerd op onderschepte communicatie tussen strijders van Islamitische Staat (IS) in Egypte en IS-leden in Syrië. De Egyptische tak van IS heeft daarbij ook publiekelijk de verantwoordelijkheid voor de crash geclaimd. In eerste instantie werd deze verklaring afgedaan als propaganda, maar de Amerikanen lijken er steeds meer in te geloven.

Verklaring

Eerder deze week werd bekend dat het zeker geen ongeluk betrof: opnames uit de cockpit lieten duidelijk blijken dat een explosie voorafging aan de crash. Het Egyptische onderzoeksteam oppert dat een lithium-batterij mogelijk verantwoordelijk is geweest voor de explosie.

‘De verklaring van IS staat los van de communicatie die wij hebben onderschept’, zei een Amerikaanse official zondag. Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten zijn momenteel bezig met een analyse van de communicatie om erachter te komen over welk type bom de IS-leden praten en wat er is gebruikt om deze te detoneren. Beide landen zijn echter niet actief betrokken bij het Egyptische onderzoek naar de crash.

Momenteel voeren Egypte, Rusland en Amerika gesprekken over een mogelijke betrokkenheid van de Amerikaanse FBI bij het onderzoek. Het zou voornamelijk gaan om een bijdrage van bomexperts van de federale inlichtingendienst. Op dit moment werken er wel experts uit Egypte, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Ierland mee aan het onderzoek.

Rusland heeft zaterdag zo’n 11.000 toeristen teruggehaald uit Sharm al-Sheikh. De meesten van hen mochten alleen handbagage meenemen, omdat het veiligheidspersoneel in met name Sharm al-Sheikh omkoopbaar is en de scanapparatuur niet goed werkt. Nog altijd zijn daar toeristen gestrand. Ook de Britse autoriteiten zijn bezig Britse toeristen terug te halen uit het resortgebied. Nederland heeft het reisadvies voor Sinaï-woestijn onlangs aangepast.