Rusland negeert kritiek en verkoopt raketten aan Iran

09 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Rusland is, ondanks kritiek van onder meer Amerika, Israël en Saudi-Arabië, begonnen met de verkoop van een groot aantal luchtafweerraketten aan Iran.

Russische media melden dat Rusland de komende jaren geavanceerde luchtafweerraketten van het type S-300 aan Iran zal leveren. De wapendeal, ter waarde van 700 miljoen euro, werd al in 2007 gesloten, maar werd in 2010 bevroren als gevolg van de internationale sancties tegen de Islamitische Republiek.

‘Defensieve wapens’

Toen afgelopen april een principeakkoord werd bereikt met Iran over het afbouwen van de nucleaire activiteit in het land, zeiden de Russen al dat ze opnieuw raketten wilden gaan leveren. Nu is dat ook echt begonnen, geeft Sergei Chemezov, hoofd van de Russische wapenfabrikant Rostec, toe tegen Reuters.

Saudi-Arabië zou Rostec meerdere keren hebben gevraagd geen luchtafweerraketten te leveren aan Iran, maar volgens Chemezov is de verkoop volledig legaal. Het zijn ‘defensieve wapens’, aldus Chezemov. ‘Zolang de Golfstaten Iran niet aanvallen, hoeven ze zich toch niet bedreigd te voelen?’

Zorgen

Ook de Amerikanen en Israëliërs maken zich zorgen om de deal. ‘Het inzetten van S-300 raketten in Iran zorgt ervoor dat onze luchtmacht daar niet meer in staat is aanvallen uit te voeren,’ zegt Aireh Herzog, voormalig hoofd van de raketafdeling van het Israëlische ministerie van Defensie, tegen de Financial Times.

De Iraniërs zouden de raketten mogelijk willen gebruiken om hun nucleaire installaties te beschermen. Dat zet druk op het atoomakkoord, waarin Iran onder meer belooft afstand te doen van een groot deel van zijn uraniumvoorraad.

Er is ook de vrees dat de raketten zullen worden gebruikt in Syrië, waar Iran het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunt. ‘Dat zou onze militaire mogelijkheden in dat gebied erg beperken,’ aldus Herzog.