Rusland: ‘Britten mijden Sharm al-Sheikh om ons te straffen’

05 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Britse vliegmaatschappijen hebben voorlopig alle vluchten van en naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh naar aanleiding van de crash van Russische vliegtuig boven de Sinaï-woestijn geannuleerd. Volgens de Russen is deze beslissing ‘politiek gemotiveerd’.

De Britten hebben besloten de vluchten op te schorten, omdat ze het niet eens zijn met de Russische acties in Syrië, zegt het Russische parlementslid Konstantin Kosachev donderdag. De ‘geopolitieke weerstand tegen de Russische bombardementen in Syrië zouden volgens hem de reden zijn achter de tijdelijke staking van de vluchten. Wat precies het beoogde verband is tussen Rusland en of de Britten wel of niet naar Sharm al-Sheikh gaan, is niet duidelijk.

Rusland is ongeveer een maand geleden begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen op terroristische doelen in Syrië. De Russische president Vladimir Poetin probeert daarmee het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te steunen.

Gestrand

De Airbus A321 van de Russische vliegmaatschappij Metrojet stortte zaterdagochtend neer in de Sinaï-woestijn. Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) waren er als de kippen bij om de crash te claimen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt donderdag dat er wordt gewerkt aan een manier om de vluchten vanuit Sharm al-Sheikh weer zo snel mogelijk op gang te brengen. Op dit moment zijn zo’n 20.000 Britse toeristen gestrand in de Egyptische badplaats, schrijft BBC.

De verklaring van IS werd door de Russen weggewuifd, maar woensdagavond ontstonden bij de Amerikaanse inlichtingendiensten vermoedens dat een bom waarschijnlijk de oorzaak is geweest van de crash. IS werd daarbij als mogelijke verdachte aangemerkt. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond sluit zich hier donderdag bij aan: ‘er is een aanzienlijke kans’ dat IS het vliegtuig heeft laten neerstorten, aldus Hammond. Mogelijk zou de bom zijn geplaatst ter vergelding van de Russische luchtaanvallen in Syrië.

Reisadvies

Hopelijk kunnen de eerste vluchten van Sharm al-Sheikh naar Groot-Brittannië vrijdag vertrekken, zei Hammond.  Donderdag stonden 19 vluchten van Sharm al-Sheikh naar Groot-Brittannië gepland, maar deze gaan allemaal niet door.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies voor het noorden van de Sinaï, en Nederlandse vluchten vermijden dat gebied nu ook. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen ook in ieder geval tot zondag niet van en naar Sharm al-Sheikh. Op dit moment zitten daar ongeveer 200 Nederlanders.