Rusland: aanblijven van Assad ‘niet cruciaal’

03 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Zijn de Russen aan het schuiven als het om de positie van de Syrische president Bashar al-Assad gaat? Moskou zegt dinsdag dat het aanblijven van de Syrische president ‘geen principekwestie’ is.

Of hij al dan niet vertrekt, ‘is een beslissing die bij het Syrische volk ligt’, zegt woordvoerder Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in een interview met het Russische radiostation Ekho Moskvy. ‘Wij spreken ons er niet over uit of Assad moet gaan of blijven.’

Tiran

Rusland geldt als een innige bondgenoot van het Syrische bewind. Gevechtsvliegtuigen van de Russische luchtmacht vliegen af en aan om bommen te gooien op Assads tegenstanders. Daartoe behoren Islamitische Staat (IS), maar vermoedelijk ook de door Amerika aangewezen ‘gematigde’ rebellen.

Dat is althans de beschuldiging van de Verenigde Staten, terwijl het Kremlin voortdurend benadrukt dat het toch vooral luchtaanvallen uitvoert op IS.

De Amerikanen, die ook bombarderen boven Syrië, zien Assad het liefst verdwijnen, iets dat deze week nog maar eens werd onderstreept door minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hij is volgens Washington een ‘tiran’ en een ‘oorlogsmisdadiger’, en kan daarom geen deel uitmaken van de politieke toekomst in het Arabische land.

Oefening

Amerika en Rusland zijn het dus op grote lijnen oneens over het conflict, behalve dan de bestrijding van IS. Maar Russische media melden vandaag, op basis van een Russische generaal, wel dat de luchtmachten van beide landen een gezamenlijke oefening hebben uitgevoerd in Syrië.

Volgens het Amerikaanse leger gaat het om een zeer korte communicatieoefening in het zuiden van Syrië. Met de drie minuten durende test keken de landen of de afspraken die zij hebben gemaakt, werken.

Die afspraken werden gemaakt om de veiligheid in het Syrische luchtruim te vergroten. Omdat de toestellen elkaar soms dicht naderen, vinden Moskou en Washington het nodig dat er afspraken worden gemaakt voordat er ongelukken gebeuren. De jets vliegen soms dicht bij elkaar, waardoor de kans op incidenten – met alle gevolgen van dien – toeneemt.