Rellen en brand in Australisch detentiecentrum met asielzoekers

09 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Ongeveer honderd asielzoekers in een detentiecentrum op het Australische Christmaseiland zijn maandagochtend op agressieve wijze in opstand gekomen. Aanleiding was de dood van een van de migranten die ook in het centrum verbleef.

Bewakers waren het verblijf ontvlucht, nadat de rellende asielzoekers hekken en muren hadden vernield. Er zou zelfs brand zijn uitgebroken, schrijven Australische media. De migranten die nog vastzaten waren erg bang, omdat er geen enkel spoor van bewaking te bekennen was.

Aanleiding voor de protesten was de dood van een van de asielzoekers. Een Koerdische man uit Iran was ontsnapt uit het detentiecentrum en werd zondag dood gevonden bij een klif. De andere asielzoekers denken dat de bewakers hem iets hebben aangedaan, zegt een van de gedetineerden tegen het Nieuw-Zeelandse radiostation Radio NZ.

Schade

De protesten werden geïnitieerd door een groep Iraniërs. Zij protesteerden in eerste instantie nog op vreedzame wijze, maar dat gold niet voor de andere relschoppers die even later op agressieve toon hun onvrede lieten blijken.

Australische autoriteiten hebben de berichtgeving over de rellen bevestigd. Volgens hen is er flinke schade aangericht, maar zijn er geen gewonden gevallen. Het Australische ministerie van Immigratie spreekt van een gespannen situatie, die het op een vreedzame en veilige manier wil oplossen.

Asielbeleid

Het detentiecentrum in Christmaseiland vangt naast asielzoekers ook buitenlanders met een verlopen visum op uit Nieuw-Zeeland. Sinds Canberra is begonnen met het annuleren van visa voor migranten met een strafblad, is het aantal mensen in het detentiecentrum fors toegenomen, schrijft BBC.

Migranten die Australië illegaal per boot proberen te bereiken, hebben geen enkele kans op een verblijf in het land. Autoriteiten vinden de groepen asielzoekers die het land per boot bereiken slecht te controleren. Daarom worden ze naar detentiecentra in Papoea-Nieuw-Guinea of andere omliggende eilanden gebracht.