Recordaantal migranten naar Europa in oktober

02 november 2015Leestijd: 2 minuten

In oktober kwamen er 218.394 migranten over de Middellandse Zee naar Europa. Nooit eerder kwamen er zo veel irreguliere migranten in één maand naar Europa.

Dat maakte de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maandag bekend.

Recordmaand

Bijna 219.000 irreguliere migranten wisten Europa afgelopen maandag per boot te bereiken. Nooit eerder werden er zo veel migranten met bestemming Europa in één maand geteld. Het aantal staat gelijk aan het totale aantal migranten dat Europa vorig jaar wist te bereiken per zee.

De huidige migratiebeweging in en vanuit het Midden-Oosten ontstond in 2011 met het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië. Mede door verslechterde omstandigheden in de buurlanden van Syrië nam dit jaar de migratie naar Europa flink toe. ‘We zijn getuige van een paradigma-verandering, een ongecontroleerde versnelling naar een tijdperk waarin zowel de omvang van de wereldwijde gedwongen ontheemding als de vereiste reactie, groter is dan ooit tevoren,’ zei de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres eerder.

15 conflicten

Hoewel Syrië wereldwijd de grootste producent van binnenlandse en buitenlandse ontheemden blijft, komen de migranten uit tal van andere landen. Zo zijn Afghanistan, Irak en Somalië ook verantwoordelijk voor miljoenen vluchtelingen.

In de afgelopen vijf jaar zijn zeker 15 grote conflicten uitgebroken of opnieuw opgelaaid. Acht in Afrika (Ivoorkust, Centraal-Afrikaanse Republiek, Libië, Mali, het noordoosten van Nigeria, Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan en Burundi); drie in het Midden-Oosten (Syrië, Irak en Jemen); één in Europa (Oekraïne) en drie in Azië (Kirgizië, en in verschillende gebieden van Myanmar en Pakistan).

Turkije

In Europa bevinden zich nu bijna 7 miljoen ontheemden. Het grootste deel verblijft in Turkije en in Oekraïne. Een groeiend aantal vluchtelingen dat geen toekomst ziet in Turkije waagt nu de oversteek per boot naar de landen van de Europese Unie (EU).

In tegenstelling tot landen als Jordanië, Libanon en Turkije zijn er in de West-Europese EU-staten wel goede sociale voorzieningen en betere arbeidsperspectieven.