Rechter: situatie in ‘The Jungle’ Calais moet beter

03 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een rechter in Frankrijk oordeelt dat de Franse staat en de gemeente Calais moeten zorgen voor betere omstandigheden in het kamp ‘The Jungle’. De meest ‘fundamentele rechten en vrijheden’ moeten worden gegarandeerd.

Het is de bedoeling dat er onder meer extra kranen en wc’s komen, zo oordeelt de administratieve rechtbank in het Franse Rijsel. In het kamp verblijven ruim zesduizend migranten.

Daadkracht

De migranten die in het kamp verblijven, hopen de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken. Zij proberen dat via de Kanaaltunnel door op treinen te klimmen en in vrachtwagens.

Verschillende ngo’s die actief zijn in Calais hadden een kort geding aangespannen vanwege het aanhoudende ‘gebrek aan daadkracht’ en ‘schending van basisrechten’. Aanleiding daarvoor was een rapport van de University of Birmingham, waaruit blijkt dat er sprake is van een structureel gebrek aan onderdak, voedsel, veiligheid en hygiëne in het kamp, schrijft Het Laatste Nieuws.

Boete

In het document van de rechter, dat is ingezien door persbureaus Reuters en AFP, staat dat Frankrijk acht dagen de tijd heeft om de omstandigheden te verbeteren. Behalve het verbeteren van de voorzieningen, moeten ‘minderjarigen in nood’ die zonder begeleiding in het kamp blijven worden overgedragen aan jeugdzorg.

Als het de gemeente niet lukt om de situatie binnen acht dagen te verbeteren, moet het een boete van 100 euro per dag betalen.

De ngo’s wilden ook dat de rechter Franse autoriteiten zou dwingen om leegstaande huizen in Calais beschikbaar te stellen voor migranten, maar daar gaat de rechter niet in mee. Ook met het beschikbaar stellen van extra maaltijden, heeft de rechter niet ingestemd.

Mensensmokkel

Terwijl de situatie in het migrantenkamp moet worden verbeterd, gaan de Fransen en de Britten nauwer samenwerken om netwerken van mensensmokkelaars te ontmantelen. Minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en zijn Britse collega Theresa May tekenden maandag een overeenkomst hierover.

Het gaat om een samenwerking tussen de politie en inlichtingendiensten om ‘de strijd aan te gaan tegen illegale immigratie en smokkelnetwerken’. Om te beginnen komen er meer Britse politieagenten naar Calais om de orde te handhaven.

Een migrant heeft een winkeltje geopend in het kamp (foto: AFP)