Polen: na Parijs geen asielzoekers meer naar ons land

14 november 2015Leestijd: 1 minuut
'EPA'

Polen zal geen asielzoekers meer toelaten volgens het herverdelingssysteem van de Europese Unie (EU). Door de aanslagen in Parijs ziet Polen daar geen ‘politieke mogelijkheden’ meer toe.

Dat heeft de beoogde Poolse minister van Europese Zaken Konrad Szymanski zaterdag gezegd.

Parijs

In een commentaar op de website wPolityce.pl zei Szymanski dat zijn regering niet kan instemmen met het EU-herverdelingsplan onder de huidige situatie. ‘Gezien de tragische gebeurtenissen in Parijs, zien we geen politieke mogelijkheden meer dit te doen,’ zei de minister die maandag officieel zal worden geïnstalleerd.

Szymanski is lid van de conservatieve partij Prawo i Sprawiedliwość (Recht en Rechtvaardigheid) die onlangs de verkiezingen won. De Visegrad-landen Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië hebben zich eerder fel tegenstander getoond van het opnemen van migranten. Slowakije zei eerder dat de instroom van een hoog aantal moslims ‘ontwrichting’ zal veroorzaken in de hoofdzakelijk katholieke samenleving.’

EU-kritisch

Recht en Rechtvaardigheid is net als de Poolse bevolking zeer kritisch over de besluitvorming van de EU in de migratiecrisis.

Partijleider Jarosław Kaczyński is geen voorstander van het toelaten van asielzoekers. In Polen ontstond veel onvrede over het Europese verdeelplan voor asielzoekers. Uit peilingen bleek dat de helft tot driekwart van de burgers tegen de komst van migranten is.