Poetin: vliegtuigcrash Egypte was terreurdaad

17 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Russische geheime dienst FSB heeft bevestigd dat er explosieven aan boord waren van het Russische vliegtuig dat op 31 oktober neerstortte boven de Egyptische Sinaï-woestijn.

Bij de brokstukken van het passagiersvliegtuig van Metrojet zijn overblijfselen van een ‘geïmproviseerde bom’ gevonden, aldus de geheime dienst. De Russische president Vladimir Poetin spreekt van een terreurdaad en belooft de daders op te zullen sporen ‘waar ze zich ook ter wereld bevinden’, meldt persbureau Reuters. Bij de crash kwamen alle 224 inzittenden om het leven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bom
Eerder waren andere inlichtingendiensten er al van overtuigd dat een bom in het vliegtuig de oorzaak was van de crash. Amerikaanse bronnen zeiden voor 99,9 procent zeker te zijn van een bom, en ook de Egyptische inlichtingendienst ging uit van de theorie dat voor vertrek een explosief in het vliegtuig was geplaatst.

Op de dag van de aanslag eiste de Egyptische tak van Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid voor de crash op. Of zij daadwerkelijk achter de aanslag zitten, is nog onduidelijk. Dinsdag werden twee medewerkers van het vliegveld van Sharm-el-Sheikh aangehouden door de Egyptische politie, meldt Reuters. Ze worden ervan verdacht te hebben geholpen bij het plaatsen van de bom in de Airbus A321.

Syrië
Poetin maakte dinsdag direct bekend de aanvallen op Islamitische Staat te zullen uitbreiden. ‘Criminelen moeten beseffen dat vergelding onvermijdelijk is,’ zei Poetin. Volgens de Franse krant Le Mondevuurden de Russen in de nacht van maandag op dinsdag al kruisraketten af op Raqqa, een van de belangrijkste bolwerken van IS.

Na de aanslagen in Parijs, ook opgeëist door IS, richtten de Franse luchtaanvallen zich op dezelfde stad. Maandag riep de Franse president François Hollande Rusland en Amerika op een internationale coalitie te starten om IS te bestrijden.