PKK pakt de wapens op na oorlogstaal van president Erdogan

05 november 2015Leestijd: 2 minuten

De Turkse president verklaarde vlak na de gewonnen verkiezingen de oorlog aan de PKK. Sindsdien is het weer erg onrustig in het zuidoosten van het land.

De Koerdische PKK heeft de wapenstilstand met de Turkse regering eenzijdig opgezegd, meldt bijvoorbeeld BBC News.

De extremistische organisatie doet dat naar eigen zeggen vanwege het ‘oorlogsbeleid’ dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tegen hen voert. De precieze redenen van het oppakken van de wapens wordt later bekendgemaakt op de PKK-website

Bloedige aanslag

Op 10 oktober kondigde de beweging aan de gevechten voorlopig stop te zetten, om ervoor te zorgen dat de verkiezingen in Turkije (die zondag werden gehouden) een eerlijk verloop zouden hebben.

De aankondiging kwam na de bloedige aanslag bij het belangrijkste treinstation van de hoofdstad Ankara. Meer dan honderd mensen kwamen om het leven toen twee zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen.

De slachtoffers waren juist van plan deel te nemen aan een mars voor vrede tussen de Koerdische militanten en de Turkse troepen in het zuidoosten van het land.

Liquidatie

Maar meteen nadat de islamistische AK-partij de verkiezingen glansrijk won, en de absolute meerderheid in het parlement behaalde, opende Erdogan de aanval. Deze winst ‘is een duidelijk signaal aan de terroristen van de PKK’, sprak hij. Woensdag deed hij daar nog eens een schepje bovenop.

De autoritaire leider zei vastberaden te zijn de PKK te liquideren. Van vrede was eigenlijk al geen sprake meer: in juli spatte een bestand, dat twee jaar standhield, uiteen. Turkije bestookt de PKK onophoudelijk.

Vandaag vonden zeker zestien Koerdische strijders de dood, nadat gisteren ook al achttien personen om het leven kwamen, onder wie twee Turkse soldaten.