Partijgenoot Merkel: Grenzen moeten dicht na aanslagen Parijs

15 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De aanslagen in Parijs tonen aan dat landen geen idee hebben wie ze binnen laten. In plaats van migranten vrije toegang te bieden moeten grenscontroles worden ingesteld om de komst van terroristen tegen te gaan.

Dat zegt Markus Söder, de Beierse minister van Financiën tegen de Duitse krant Die Welt. Söder, net als bondskanselier Merkel een christendemocraat, zegt dat de aanslagen in Parijs een nieuw licht werpt op de migrantencrisis.

Söder zegt dat de focus nu moet liggen op het sluiten van de Duitse grenzen. ‘De illegale migratiestromen moeten worden gestopt,’ aldus Söder. ‘Niet iedereen is een IS-terrorist, maar het kan niet zo zijn dat we geen idee hebben wie naar Duitsland komt en wat ze hier doen.’

Bootmigrant

Zondag werd bekend dat een van de daders achter de aanslagen in Parijs in oktober als migrant werd geregistreerd in Griekenland en later in Servië. De man, in het bezit van een Syrisch paspoort, kon zich vrijuit door Europa verplaatsen.

Volgens de Beierse politicus is het daarom tijd voor een ‘politieke omkeer’. Merkel kan het best openlijk toegeven dat ze fouten heeft gemaakt in de migratiecrisis, zegt Söder. ‘Dan kan de Duitse regering zich daarna weer gaan bekommeren om het Duitse volk.’

Nederland

Ook in Nederland gaan er stemmen op voor de herinvoering van grenscontroles. In een peiling van Maurice de Hond, uitgevoerd na de aanslagen in Parijs, zegt 70 procent van de Nederlanders voorstander te zijn van grenscontroles.

Ondanks de aanslagen in Parijs gaat het dreigingsniveau in Nederland niet omhoog. De veiligheidsdiensten verkeren wel in verhoogde staat van paraatheid, wat betekent dat de bewaking van de grenzen is geïntensiveerd. Dit geldt vooral voor verkeer dat vanuit Frankrijk naar Nederland komt.