Parijs weer getroffen door terreur: alle feiten op een rij

13 november 2015Leestijd: 3 minuten
''

Parijs is vrijdagavond opgeschrikt door meerdere terreuraanslagen. Dit zijn alle feiten op een rij.

  • Bij aanslagen op zeven locaties in Parijs zijn vrijdagavond zeker 129 mensen gedood. Ook vielen er meer dan 200 gewonden, meldt de Franse krant Le Figaro
  • De meeste aanslagen werden uitgevoerd in het centrum van de stad, tussen het tiende en elfde arrondissement. De getroffen uitgaansgelegenheden zijn bar La Belle in rue de Charonne, bar Le Carillon in de rue de Alibert, het restaurant Le Petit Cambodge op de kruising van de rues Bichat/Alibert, en het terras van de pizzeria La Casa Nostra in de rue de la Fontaine au Roi. Ook openden terroristen het vuur op boulevard Voltaire. De grootste slachting werd aangericht in het concertcentrum Bataclan waar tientallen personen werden gedood. De daders in het theater zouden ‘Alluha Akbar’ en ‘Wij doen dit voor Syrië’ hebben geroepen.
  • Rond 21.20 uur ontploften er bij Stade de France, het grootste voetbalstadion van Frankrijk in Saint-Denis vlak bij Parijs, drie explosieven tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Frankrijk-Duitsland. Het zou gaan om drie zelfmoordaanslagen.
  • Bij theater Bataclan zijn volgens politiebronnen 87 doden geteld, 18 doden vielen in bar La Belle, 14 doden bij Le Carillon en Le Petit Cambodge (liggen naast elkaar), 5 doden bij de pizzeria La Casa Nostra en één dode op straat bij Boulevard Voltaire waar Bataclan is gevestigd. Er vielen vier doden bij de bomaanslagen in het stadion.
  • Bij de aanslagen zijn in totaal acht terroristen omgekomen, van wie zeven zichzelf op diverse locaties met explosieven hebben opgeblazen. De achtste werd door de politie doodgeschoten. Dat heeft justitie in de Franse hoofdstad zaterdag bekendgemaakt.
  • De Franse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in heel het land. Ook werden de grenzen gesloten en zijn er extra militairen naar de hoofdstad gestuurd.
  • De Franse president Francóis Hollande was aanwezig in het stadion en is in veiligheid gebracht.
  • De toeschouwers bij de oefeninterland vrijdag tussen Frankrijk en Duitsland in Parijs zijn na het laatste fluitsignaal het veld opgelopen. Tijdens de wedstrijd gingen vlakbij het Stade de France meerdere bommen af. De knallen waren te horen in het stadion. Desondanks ging de vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk, de organisator van het komende EK, en wereldkampioen Duitsland gewoon door.
  • Franse terreurbestrijders waren al maanden bang voor een serie aanslagen zoals vrijdag in Parijs. Dit heeft een hooggeplaatste medewerker van de Franse veiligheidsdiensten, die niet met naam genoemd wil worden, gezegd tegen de krant Le Figaro.
  • ‘Experts hadden gewaarschuwd dat islamitische aanslagen op een ongekend grote schaal werden voorbereid tegen Frankrijk en dat het bijna onmogelijk zou zijn om dat af te wenden’, aldus de bron. De daders zouden de aanslagen lang willen laten duren ‘zodat de media zich erin kunnen vastbijten en live uitzenden, voor een maximum aan publiciteit’.