Paniek bij Republikeinse top: Trump en Carson blijven vlammen

13 november 2015Leestijd: 2 minuten

Angst bij de partijleiding: als een van de twee de nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen binnenhaalt, is de winst hoe dan ook voor de Democraten. De top is verlamd en weet eigenlijk niet wat te doen.

Grote zorgen dus. De opmars van de uitgesproken kandidaten Donald Trump en Ben Carson gaat maar door, en lijkt niet te stuiten, schrijft The Washington Post.

Zelfs na vier verkiezingsdebatten gaan Trump en Carson nog fier aan de leiding in de polls, en veel tijd om daar iets aan te doen is er niet meer. In minder dan drie maanden zijn de eerste voorverkiezingen in de staat Iowa, een week later in New Hampshire.

Populariteit

Commentatoren verwachtten eerst nog dat de twee politici, die blijkbaar goed liggen bij de achterban, maar niet bij de partijelite, zich op den duur zelf buitenspel zouden zetten, maar dat gebeurt maar niet.

Een voormalige adviseur van Mitt Romney, Eric Fehrnstrom, zegt tegen de Amerikaanse krant dat ‘de rest van het veld nog altijd hoopt dat Trump en Carson zelfdestructief blijken te zijn’. Carson kreeg de afgelopen week het verwijt van onder meer de Amerikaanse website Politico dat hij delen van zijn inspirerende levensverhaal zou hebben verzonnen.

Maar die berichten doen vooralsnog geen afbreuk aan zijn populariteit. Daar haakte zijn belangrijkste rivaal op dit moment, Trump dus, op in. Hij noemde Carson tijdens een toespraak in Iowa ‘pathologisch‘. De kiezers zouden wel gek zijn als ze op hem stemmen, was de strekking van zijn verhaal.

Electorale midden

De partijleiding is inmiddels zo wanhopig dat ze volgens sommige bronnen overweegt om juist Romney opnieuw van stal te halen, hoewel die steeds heeft gezegd dat hij niet weer kandidaat wil zijn. Hij staat bekend als ‘gematigd’, en is dus een kandidaat die het electorale midden kan aanspreken, om zo Hillary Clinton te verslaan.

Geldschieters van de partij wachten intussen af hoe de onvoorspelbare verkiezingsrace zich ontwikkelt. ‘We denderen er nu op af dat we iemand nomineren die eerlijk gezegd niet geschikt is om president te worden op grond van zijn talenten en temperament,’ zei strateeg Peter Wish. ‘Het is niet alleen dat het iemand kan zijn die Hillary (Clinton) kan verslaan bij de verkiezingen, maar wat als zij uitglijdt over een bananenschil en die persoon wordt president?’