Oud-bestuurder Interpol laakt Schengen: uitnodiging voor terroristen

21 november 2015Leestijd: 2 minuten

Het Schengenakkoord dat 26 verschillende lidstaten van de Europese Unie hebben gesloten, maakt het mogelijk voor terroristen om aanslagen te plegen in Europa.

Dat vindt Ronald K. Noble, voormalig secretaris-generaal van de internationale veiligheidsorganisatie Interpol. De regeling maakt vrij verkeer tussen de Europese landen mogelijk, zonder paspoortcontroles. Een koren op de molen van terroristen, vindt Noble.

Lessen

De Schengenzone is volgens hem in feite een vrij gebied voor terroristen zonder paspoort waarin ze aanslagen kunnen plegen en kunnen ontsnappen. Hij schrijft in The New York Times dat de regeling van de open grenzen moet worden opgeschort. ‘Dat is een van de meest voor de hand liggende lessen van de gruwelijke terreuraanslagen in Parijs.’

De oud-bestuurder pleit voor een actieve screening van de paspoorten. Alle lidstaten die de Verdragen van Schengen hebben ondertekend, moeten onmiddellijk beginnen met het systematisch screenen van paspoorten. Interpol moet een database bijhouden van alle gestolen en verloren paspoorten.

Terroristen

Noble constateert dat die veiligheidsmaatregelen niet zijn genomen voor de aanslagen in de Franse hoofdstad. De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam kon ongestoord de grens tussen Frankrijk en België oversteken, nadat hij een bloedbad had aangericht. Abdeslam werd wel gecontroleerd, maar hij was niet bekend bij de grensposten. Er is nog steeds een klopjacht gaande op de terrorist.

Ook ‘het brein’ achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, kon probleemloos Europa bereiken vanuit Syrië. Veiligheidsdiensten hadden Abaaoud wel op het netvlies, maar konden hem eerder niet vinden in het Midden-Oosten.

Griekenland

Twee zelfmoordterroristen kwamen Europa binnen via Griekenland, door zich voor te doen als vluchteling. Een van hen gebruikte een vals Syrisch paspoort om asiel aan te vragen in Europa.

De Europese Unie heeft vrijdag besloten dat de lidstaten meer geheime informatie zullen uitwisselen om terreuraanslagen te voorkomen. Ook moet er meer gecontroleerd worden aan de Europese buitengrenzen. De ministers van Binnenlandse Zaken kwamen in Brussel bijeen om dat plan te bespreken. Reizigers moeten ‘systematisch en gecoördineerd’ worden gecontroleerd bij binnenkomst.