Opnieuw arrestaties in Brussel en Luik: verdachte vastgezet

23 november 2015Leestijd: 2 minuten

De Belgische politie heeft maandag nog eens vijf personen gearresteerd in verband met de recente terreurdreiging in Brussel en omstreken. Agenten deden maandag zeven huiszoekingen in Brussel en in Luik.

Dat meldt het Belgisch federaal parket in een persbericht.

21 arrestanten

Inclusief de arrestaties van zondagavond zitten er nu 21 personen vast. Een van deze personen, een man, is maandagavond officieel aangeklaagd voor terrorisme. Hij verscheen maandagavond voor de rechter-commissaris en is vastgezet. Over de identiteit van de man doet het Belgische Openbaar Ministerie geen uitspraken. Wel is het duidelijk dat het niet om de voortvluchtige Salah Abdeslam gaat.

Bij de huiszoekingen zondag zijn verschillende voorwerpen meegenomen. Ook is er een geldbedrag van 26.000 geconfisqueerd.

Het dreigingsniveau blijft in Brussel dan ook op het hoogste niveau. De Belgische politie waarschuwt dat er nog altijd leden van een terreurcel vrij rondlopen in het land. ‘We gaan door totdat de hele boel is opgerold,’ zei de Belgische minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon na de arrestaties in Brussel.

Door de acute dreiging van een aanslag is het in Brussel bijzonder rustig op straat. Scholieren zijn een dagje vrij en de metro is dicht. Jambon zei eerder te hopen dat het leven ‘zo veel mogelijk door zal gaan’. Overheidsinstanties werken wel gewoon op maandag.

Bedrijven die de zaak toch moeten sluiten, hoeven niet volledig op te draaien voor de kosten. Ze kunnen een beroep doen op de Belgische regering omdat de terreurdreiging is aangemerkt als ‘overmacht’.