Ophef na uitspraken van Duitse minister over gezinshereniging

06 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) heeft met uitspraken over vluchtelingen voor nieuwe spanningen gezorgd tussen coalitiepartners CDU en SPD. De Maizière kondigde aan de regels voor Syrische vluchtelingen flink te zullen aanscherpen, zonder dat zijn collega’s iets van dat plan wisten.

In een interview met Deutschlandradio meldde De Maizière dat de Duitse overheid in de toekomst gezinshereniging voor Syrische vluchtelingen wil gaan verbieden. Volgens de minister moet Duitsland de vluchtelingen alleen bescherming bieden en geen extra’s zoals de mogelijkheid tot het overbrengen van familie.

Ook zouden vluchtelingen in het vervolg korte verblijfsvergunningen van maximaal één jaar moeten krijgen. ‘Dat doen ze in andere landen ook al,’ aldus De Maizière. Zulke regels zouden een grote omslag betekenen voor Duitsland, dat zich tot dusver juist vriendelijk heeft opgesteld tegenover migranten.

Niets van waar

Al snel na het interview bleek dat de minister zijn plannen niet had besproken met zijn collega’s. Verschillende SPD-politici ontkenden de nieuwe regels en reageerden boos. De vice-voorzitter van de partij Thorsten Schäfer-Gümbel schreef dat De Maizière ‘eindelijk zijn werk eens moet gaan doen, in plaats van elke dag met nieuwe voorstellen te komen.’

Een woordvoerder van Angela Merkel beloofde daarna op Twitter dat het asielbeleid niet zal worden veranderd. Eerst moeten de plannen worden besproken door de coalitiepartners.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Akkoord

Donderdag kwamen CDU en SPD, na weken van openlijke onenigheid, met een reeks plannen om de migratiestroom beter te kunnen controleren. Daarin werd de kwestie van gezinshereniging niet behandeld. Wel zullen er nieuwe registratiecentra aan de grens worden gebouwd en krijgen alle migranten een speciaal paspoort.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de registratieprocedure in de toekomst een stuk sneller gaat. Momenteel wachten zeker 300.000 migranten in Duitsland om geregistreerd te worden.