Ook Abaaoud ging als ‘vluchteling’ naar Europa

19 november 2015Leestijd: 7 minuten
''

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de terreurdreiging in Europa op ons liveblog

21:46 Franse veiligheidsdiensten hebben geen idee hoe Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen, terug Europa is ingekomen. Dat gaf de Franse premier Manuel Valls donderdagavond toe in het journaal op France 2. ‘Ondanks een door België uitgevaardigd internationaal arrestatiebevel slaagde hij erin grenzen over te steken,’ zei Valls.

Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken zei eerder op de avond dat ook Abaaoud mogelijk heeft geprofiteerd van de ‘vluchtelingenroute’ via Griekenland en de Balkan.

21:27 Frankrijk weet niet of de uit België afkomstige voortvluchtige terrorismeverdachte Salah Abdeslam in Frankrijk of in België is. Dat zei de Franse premier Manuel Valls donderdagavond. Het is ook niet duidelijk of er nog groepen actief zijn die gelinkt zijn aan de plegers van de aanslagen in Parijs.

‘We weten het nog niet, zoals men zich kan voorstellen. Dat is waarom er nog steeds een dreiging is’, zei Valls. Abdeslam is afkomstig uit Molenbeek bij Brussel. Na de aanslagen ging het gerucht dat hij was teruggekeerd naar België.

Lees hier enkele hoofdpunten van vandaag:

18.54 Bij de politie-actie in Charleville is één persoon gearresteerd. Volgens lokale media gaat het om een Fransman die zich recent heeft bekeerd tot de islam. Het is niet duidelijk of de actie verband houdt met de aanslagen in Parijs.

17:55 De Franse politie voert op dit moment een nieuwe grootschalige anti-terreuractie uit in Charleville in de Franse Ardennen. In de wijk Ronde-Couture van Charleville-Mezières, niet ver van de Belgische grens, zijn luide explosies gehoord, melden Franse media.

Volgens de zender France 3 is het gebied afgesloten voor verkeer.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

16:52 De Belgische politie heeft bij een reeks huiszoekingen donderdag in totaal negen personen opgepakt. Zeven personen werden opgepakt in verband met een lopend onderzoek naar de 20-jarige terrorist Bilal Hadfi. Twee andere personen werden gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs, meldt Reuters.

16:40 In het Paleis van Justitie in Brussel zijn twee mannen opgepakt, meldt de krant De Redactie: ‘De eerste verdachte persoon was de broer van één van de verdachten in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers die in januari werd opgerold. De man was naar het justitiepaleis gekomen voor een onderhoud met de advocaat van zijn broer maar weigerde zich te laten controleren via de metaaldetector aan de ingang. Hij maakte daarbij zoveel misbaar dat de politie hem oppakte.

Korte tijd later werd een tweede man in de boeien geslagen omdat hij met zijn smartphone foto’s aan het nemen was van verschillende zittingszalen, onder meer de zaal waar vrijdag een vonnis wordt uitgesproken in een terrorismedossier. De man stond al gekend bij het Brusselse gerecht maar weliswaar niet voor terrorisme.’

16:10 Terrorist Bilal Hadfi, die zichzelf vrijdag in Parijs opblies, werd al maanden in de gaten gehouden door Belgische inlichtingendiensten. ‘Al enige weken tapten onderzoekers gesprekken uit een huis af waar hij zou verblijven, maar ze konden hem niet vinden,’ zegt een woordvoerder van Belgisch justitie tegen website Politico.

De Belgische diensten vervolgden Hadfi vanaf het moment dat hij begin dit jaar naar Syrië vertrok. Een informant alarmeerde de diensten dat hij weer terug zou zijn in de Schengenzone, maar vertelde er niet bij hoe hij weer terug naar Europa was gekomen. Belgische diensten zochten tevergeefs naar Hadfi totdat hij vrijdagavond opdook in Parijs.

15:55 De Bosnische autoriteiten hebben de identiteit bekendgemaakt van de man die woensdagavond twee militairen doodschoot in Sarajevo. meldt Balkan Insight. Het gaat om Enes Omeragic, een 34-jarige bekende van de politie met een problematisch verleden.

De politie wil nog niets zeggen over de motieven van de man, maar volgens Bosnische media gaat het om een Syriëganger. Toen de politie bij zijn huis aankwam, blies de man zichzelf op.

15:20 Vijf terroristen hadden plannen om vier bommen in het voetbalstadion in Hannover te laten ontploffen afgelopen dinsdag. Dat blijkt uit geheime informatie in bezit van televisiezender NDR. Een van de terroristen was van plan de aanslag te filmen. De Duitse autoriteiten hadden ook aanwijzingen dat terroristen van plan waren een bom te plaatsen bij een treinstation in de Duitse stad. De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland werd afgelast, de explosieven werden niet gevonden.

14:58 In het Franse parlement heeft het voorstel van president François Hollande om de noodtoestand met drie maanden te verlengen grote steun gekregen. Door de noodtoestand krijgt de politie meer bevoegdheden. Zo mogen agenten ook buiten werktijd wapens dragen, is het makkelijker om huiszoekingen te doen en kunnen websites met IS-propaganda worden geblokkeerd.

14:12 Franse agenten hebben tegenover persbureau AP bevestigd dat de tweede dode bij de politieacties de nicht van Abdelhamid Abaaoud is. Toen de agenten tijdens de acties aan Hasna Aitboulahcen vroegen ‘waar haar vriend was’, reageerde ze woedend ‘hij is mijn vriend niet!’, en blies ze zichzelf op in het appartement. Daardoor stortte een etage in en belandde een deel van haar ruggenwervel bovenop een politieauto.

13:38 Abdelhamid Abaaoud, de terrorist die ervan wordt verdacht de aanslagen in Parijs te hebben voorbereid, is doodgeschoten bij de politieactie in Saint-Denis. De Franse aanklager heeft dat bevestigd. Er vielen zeker twee doden bij de grootschalige antiterreuractie, maar het was tot dusver onduidelijk of Abaaoud een van de slachtoffers was. De aanklager zei woensdag al dat de politie met de actie een nieuwe aanslag in Parijs had weten te voorkomen.

Lees ook: Het verhaal achter de omgekomen ‘terreurtoerist’ Abdelhamid Abaaoud

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

13:13 – Meer dan 10.000 mensen worden gevolgd door Europol, omdat ze banden zouden hebben met terrorisme. Van 2.000 mensen is zeker dat ze naar Syrië of Irak zijn vertrokken om daar te vechten, de andere 8.000 personen in de database van Europol zouden plannen hebben om Islamitische Staat te steunen of zijn handlangers van jihadisten. Dat heeft Europol-baas Rob Wainwright donderdag gezegd in het Europese Parlement. Op basis van de statistieken zegt Wainwright dat nieuwe terreuraanslagen in Europa ‘te verwachten’ zijn. Van meerdere terroristen achter de aanslagen in Parijs is bekend dat ze enige tijd in Syrië hebben doorgebracht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

12:36 – Zolang de noodtoestand van kracht is mogen Franse politieagenten op elk moment van de dag hun dienstwapen bij zich dragen, meldt BFM. Politieagenten die buiten werktijd een wapen bij zich hebben zullen een speciale band om hun arm dragen. De maatregel moet ervoor zorgen dat agenten sneller kunnen reageren bij terreurdreiging.

12:20 – In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over de nasleep van de aanslagen in Parijs: ‘Syriëgangers meteen naar gevangenis’

11:57 – De Franse president François Hollande pleit voor een ‘meedogenloze reactie’ op twee steekpartijen woensdag in Marseille. Drie IS-aanhangers staken in op een joodse geschiedenisleraar, die de steekpartij overleefde. In Marseille werd op woensdag ook een gesluierde moslima aangevallen door een man die haar ‘een terroriste’ noemde.

11:46 – Het gevaar bestaat dat terroristen Frankrijk aanvallen met chemische wapens. Dat zei de Franse premier Manuel Valls donderdag in een speech. Hij noemt de werkwijze van terroristen ‘luguber’. ‘Onthoofdingen, zelfmoordacties en chemische wapens: we moeten overal voorzorgsmaatregelen tegen nemen,’ aldus Valls. De noodtoestand die afgelopen week werd ingesteld zal met drie maanden worden verlengd, kondigde de premier aan

11:34 – Lees ook: Concrete terreurdreiging in Zweden en Italië

11:14 – Geert Wilders vindt dat teruggekeerde Syriëgangers meteen bij terugkomst de gevangenis in moeten. Dat zei de PVV-voorman tijdens het Kamerdebat over terreurdreiging in Nederland. Gebeurt dat niet, dan zou een aanslag ook in Nederland kunnen plaatshebben, waarschuwde Wilders.

10:35 – Bij de politieactie woensdagochtend in Saint-Denis is een gehele verdieping ingestort, waardoor het moeilijk is om de terroristen te identificeren. Volgens George Salinas, plaatsvervangend chef van het Franse arrestatieteam, zou er een derde dode onder het puin kunnen liggen. De Franse aanklager heeft nog niet kunnen bevestigen dat de terrorist Abdelhamid Abaaoud onder de doden is.

09:58 – De Belgische premier Charles Michel heeft een reeks maatregelen aangekondigd om terrorisme te bestrijden. In het vervolg zullen teruggekeerde Syriëgangers worden opgepakt en kunnen radicale imams het land worden uitgezet. De Belgische regering gaat 400 miljoen euro investeren in de strijd tegen terorrisme.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

09:47 – In de nacht van woensdag op donderdag heeft de Belgische politie opnieuw zeven huiszoekingen uitgevoerd in onder meer Molenbeek en Brussel, meldt RTBF. Volgens de politie waren ze op zoek naar mensen die banden hebben met terrorist Bilal Hadfi, die zichzelf afgelopen vrijdag opblies bij het Stade de France. Een persoon werd gearresteerd.