Ooggetuigen in theater Bataclan: ‘Het was een waar slagveld’

14 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Een van de locaties waar terroristen vrijdagavond toesloegen in Parijs, was het theater Bataclan, waar op dat moment de band Eagles of Death Methal speelde. Ooggetuigen doen hun verhaal over wat er daarna gebeurde.

Julian Pearce bijvoorbeeld, journalist voor de Franse zender Europe 1, was in de concertzaal, toen de terroristen hun geweren leegschoten op de toeschouwers, schrijft The Guardian.

Luide knallen

Hij zei dat twee tot drie mannen – zonder masker – het vuur openden met automatische wapens, mogelijk Kalasjnikovs. Het schieten duurde tien tot vijftien minuten: genoeg tijd voor de aanslagplegers om hun wapens twee tot drie keer te herladen. Een andere ooggetuige zei tegen France Inter dat de er ‘Allahu Akbar‘ werd geroepen, terwijl de terroristen hun slachtoffers vermoordden.

Het was een ongelooflijk bloederig tafereel, zegt weer iemand anders tegen CNN. ‘We probeerden gillende meisjes te kalmeren. Ik ben in schok. Ik dacht eerst dat het een grap was, en dat de luide knallen bij het concert hoorden. Maar later beseften we dat het hier ging om automatische machinegeweren. ‘

Syrië

De 57-jarige Marc Coupris spreekt tegenover The Guardian over een ‘waar slagveld‘. Er was overal bloed, zegt hij. ‘Lichamen lagen overal. Het leek erop alsof er zeker twee schutters waren, die vanaf de balustrades begonnen te schieten. Iedereen dook naar de grond. Er zat een man op mij (…). Zo bleven we lange tijd zitten, ik weet eigenlijk niet voor hoe lang. Het leek een eeuwigheid. We hebben ons stilgehouden.’

Pierre Janaszak herinnert zich hoe hij de terroristen hoorden praten met gijzelaars, terwijl hij zichzelf schuilhield in de wc-ruimte.  ‘Ze zeiden dat ze twintig gegijzelden hadden. Ik hoorde dat ze onderhandelden met de politie, vanuit het raam. Ze zeiden heel duidelijk tegen de gijzelaars: Het is allemaal de schuld van jullie president, François Hollande. Hij had niet moeten ingrijpen in Syrië. Ik hoorde dat ze ook spraken over Irak.’

Overal bloed

RTL Nieuws sprak met een Nederlandse aanwezige bij het concert, die het bloedbad ternauwernood wist te overleven. ‘Opeens hoorde ik knallen. Iedereen dook naar de grond. Ik ben over de dode mensen heen naar de nooduitgang gekropen,’ zegt Ferry Zandvliet. Ook hij dacht dat de knallen in eerste instantie bij het concert hoorden.

Wat Zandvliet om zich heen zag gebeuren, tart elke beschrijving.’Mensen vol bloed lagen op de vloer. Ik zag gewonde mensen liggen, maar ook dode mensen. Overal was bloed. Mensen kropen over elkaar heen.’ Dat hij dicht bij een nooduitgang stond, bleek uiteindelijk zijn redding: hij kon erdoor ontsnappen, nadat iemand plotseling de deur intrapte. Verschillende ooggetuigen zeggen dat de terroristen jong waren, vermoedelijk in de twintig. In de zaal, waar 1.500 mensen in kunnen, zijn volgens de laatste cijfers 87 personen om het leven gekomen.

Forensische experts doen onderzoek bij Bataclan (bron: AFP)