Obama en Poetin: een groot front tegen Islamitische Staat?

18 november 2015Leestijd: 2 minuten

De G20-top, de EU-steun en vooral de toenadering tussen de Verenigde Staten en Rusland lijken te wijzen op een internationale samenwerking. Gaan landen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) samen aanpakken?

‘Iedereen weet nu dat IS moet worden bestreden,’ zei John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dinsdagmiddag. In Parijs besprak hij de komst van de Franse president François Hollande naar het Witte Huis. Hollande gaat ook met de Russische president Vladimir Poetin praten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Samenwerking

De gesprekken tussen Frankrijk en Rusland zouden tot een samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten kunnen leiden. De Amerikaanse president Barack Obama zei woensdag dat hij openstond voor Russische hulp in de strijd tegen IS. Hoewel de landen geen gezamenlijke aanvallen uitvoeren, wisten de Amerikanen waar Rusland dinsdag zou bombarderen – een belangrijke eerste stap.

Wat zou een samenwerking inhouden? Zeker is dat de luchtaanvallen beter zullen worden gecoördineerd. Op korte termijn lijkt het niet waarschijnlijk dat grondtroepen worden ingezet.

Overeenkomst

De grootste overeenkomst tussen de betrokken landen is de gemeenschappelijke vijand IS. Nu Rusland heeft ontdekt dat de terreurgroep het Russische passagiersvliegtuig had laten neerstorten, intensiveren zij de luchtaanvallen. Voor die ontdekking en de aanslagen in Parijs, schreef de Russische krant the Moscow Times dat samenwerking met het Westen niet waarschijnlijk is.

Maandag zijn de opties toch besproken op een G20-top. Toen is bijvoorbeeld afgesproken dat de landen zich minder bezighouden met de vraag of de Syrische president Bashar Al-Assad wel (Russisch standpunt) of niet (Amerikaanse visie) aan de macht moet blijven. De focus moet liggen op het verslaan van IS.

Overige landen

Ook andere landen geven aan te willen samenwerken tegen IS. Zo houden EU-lidstaten zich aan artikel 42.7 uit het Verdrag van Lissabon, dat hen verplicht een aangevallen lidstaat te helpen.

De Britse premier David Cameron wil IS al langer bombarderen in Syrië, maar zag daarvoor geen meerderheid in het parlement. Volgens de Britse krant the Daily Telegraph wil Cameron volgende maand toch een stemming houden over de bombardementen. Mogelijk hebben de aanslagen in Parijs de houding van het parlement veranderd.