Noorwegen probeert fietsende Afghanen terug te dringen

09 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Noorse regering waarschuwt Afghaanse migranten die vanuit Rusland de grens oversteken. Ze kunnen worden teruggestuurd.

Honderden migranten maken gebruik van de nieuwe poolcirkelroute naar Noorwegen via Rusland. Vorige week waren er echter voor het eerst meer Afghanen dan Syriërs die in Noorwegen asiel aanvroegen, meldt CNN. Vorige week vroegen 899 Afghanen en 629 Syriërs asiel aan in het Scandinavische land.

Helder

De Noorse regering heeft daarna een boodschap uitgesproken voor Afghanen die op een legale manier in Rusland kunnen verblijven: mochten ze Noorwegen binnenkomen, dan lopen ze een groot risico om teruggestuurd te worden naar Afghanistan.

‘Het is belangrijk dat de Noorse regering de boodschap helder overbrengt op migranten die geen bescherming nodig hebben en die de papieren hebben om gewoon in Rusland te verblijven,’ zegt de Noorse minister van Justitie Anders Anundsen in een verklaring op de website van zijn ministerie. Daarnaast kunnen migranten ook naar Rusland teruggestuurd worden.

Arctische route

De migranten komen Noorwegen op een opmerkelijke manier binnen: op de fiets. De Russische autoriteiten staan namelijk niet toe dat de Arctische grens lopend wordt overgestoken.

Daarom nemen migranten, vaak alleen voor de laatste paar honderd meter, de fiets. Ze komen dan aan bij de grensplaats Storskog. De eerste migranten kwamen in februari van dit jaar op deze manier Noorwegen binnen. De Arctische route wordt door migranten als veiliger beschouwd dan de Balkanroute en de route via de Middellandse Zee. Momenteel komen ongeveer 500 migranten per week via deze route Noorwegen binnen. In augustus waren dat er slechts 420 gedurende de hele maand.