Noodtoestand in Frankrijk, alle grenzen dicht

13 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Frankrijk heeft gereageerd op de aanslagen in Parijs door de noodtoestand uit te roepen en alle grenzen te sluiten. Dat maakte de Franse president François Hollande bekend.

Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers in een televisietoespraak. Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie.

Noodtoestand

De Franse president zei dat in heel Frankrijk de noodtoestand van kracht is. Niemand kan op dit moment het land in of uit. Het leger is onderweg naar Parijs om de orde te herstellen.

Eerder liet de Parijse politie al weten dat alle burgers moeten binnenblijven. Het is onduidelijk of er meerdere aanslagen gepland zijn.

Obama was de eerste wereldleider die in het openbaar reageerde op de aanslagen in Parijs.

Hartverscheurend

‘Deze situatie is hartverscheurend,’ zei de Amerikaanse president. ‘Het doet ons denken aan de aanslagen waarmee het Amerikaanse volk in de afgelopen tijd te maken heeft gehad,’ zei Obama.

De Britse premier David Cameron zei ‘geschokt’ te zijn door de aanslagen. Groot-Brittannië staat paraat om de Fransen te helpen, zei Cameron.

Rutte

Ook Rutte reageerde: ‘De situatie is nog zeer onoverzichtelijk, maar het is duidelijk dat er veel slachtoffers te betreuren zijn. Dat is werkelijk afschuwelijk en heel Nederland leeft met Frankrijk mee. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. We volgen de situatie nauwlettend, ook via onze ambassade in Parijs, en de Fransen kunnen op onze steun rekenen’, zei de premier.

Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is zeer geraakt, blijkt via Twitter: ‘Geschokt en ontzet door nieuwe aanslagen in #Parijs. Woorden schieten tekort. Nederland staat zij aan zij met Frankrijk.’