Michel: Aanwijzingen Brussel voor aanslag gelijkwaardig aan Parijs

21 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Brussel heeft concrete aanwijzingen voor een aanslag die gelijkwaardig is als die van Parijs, zegt de Belgische premier Charles Michel. De aanwijzingen zijn de aanleiding om het dreigingsniveau in de hoofdstad op te schroeven van drie naar vier.

Michel licht dat besluit zaterdagochtend toe op een persconferentie. Volgens de premier zijn er verschillende plekken in Brussel mogelijk doelwit van een terroristische aanslag. Hij noemt winkelstraten, commerciële centra, het openbaar vervoer en drukke evenementen als gevaarlijke plaatsen.

Explosieven

In België gaan geruchten over gevonden explosieven in de Brusselse wijk Molenbeek, waar deze week verschillende politieacties uitgevoerd werden. Michel ging daar niet op in. Ook zei hij niets over de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam. Hij wordt nog altijd gezocht na de aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag.

Het dreigingsniveau in Brussel werd al opgeschroefd naar vier, het hoogste niveau. In de rest van België geldt niveau drie nog steeds. Het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse spoorde de mensen in Brussel vrijdag al aan veiligheidsmaatregelen te nemen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De bevolking moet de veiligheidscontroles accepteren en geen geruchten verspreiden, bij concrete aanwijzingen moet de politie of overheid worden ingeschakeld volgens de veiligheidsdiensten. Drukke plekken in Brussel als concerten, stations en luchthavens kunnen het best worden vermeden. De metro’s zijn zaterdag gesloten.

Nederland

In Nederland wordt het dreigingsniveau nog niet aangepast, ondanks de situatie in België. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag tegen NOS. Het dreigingsniveau is sinds 2013 onveranderd: de kans op een aanslag blijft reëel.

Een woordvoerder laat aan de omroep weten dat de Nederlandse veiligheidsdiensten in nauw contact staan met andere Europese veiligheidsdiensten.