Merkel waarschuwt voor militair conflict Balkan

03 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Als Duitsland de grens met Oostenrijk sluit, bestaat de kans op militaire conflicten op de Balkan. Bonskanselier Angela Merkel waarschuwt dat de migratiecrisis dan alleen maar verder zal escaleren.

Merkel zei maandagavond tijdens een CDU-partijbijeenkomst dat het sluiten van de grens tot confrontaties zal leiden, melden Duitse media.

Spanningen

Hongarije heeft de grens met Servië al gesloten en een hek neergezet om te voorkomen dat meer migranten via Hongarije doorreizen. Dat levert alleen maar spanningen op, zegt Merkel. ‘Ik wil niet dat daar weer (…) een militair conflict nodig is.’

Volgens de bondskanselier gaat dat sneller dan we ons nu realiseren. Kleine onenigheden kunnen snel ontwikkelen tot situaties waar niemand op zit te wachten.

Onder anderen minister-president Horst Seehofer van de Duitse deelstaat Beieren en de Duitse politie hebben Merkel opgeroepen de grens met Oostenrijk te sluiten. Als Duitsland dat doet, is de kans groot dat landen op de Balkanroute dat voorbeeld zullen volgen.

Reizen

Merkel gelooft niet dat het sluiten van de Duits-Oostenrijkse grens, migranten zal tegenhouden. Ze noemde als voorbeeld Hongarije, dat zijn grenzen heeft gesloten. Migranten reizen nu via Kroatië, Slovenië of Roemenië alsnog verder. Zij verwacht dat migranten andere manieren zullen vinden om Duitsland binnen te komen als de grens met Oostenrijk dicht is.

Het is aan Duitsland, als grootste lidstaat van de Europese Unie, om een solidaire oplossing te vinden voor de migratieproblematiek. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we dit aankunnen.’

Kritiek

Bij het CDU-congres waren zo’n 1.800 partijleden aanwezig. Hoewel Merkel inmiddels geschillen binnen de coalitie heeft bijgelegd, was er vanuit haar eigen partij veel kritiek op het migratiebeleid. Maar de bondskanselier bleef de aanwezigen gerust stellen.

‘We moeten een lange adem hebben en stap voor stap verder gaan,’ zei Merkel die de aanwezigen herinnerde aan de eurocrisis. Ze heeft begrip voor de zorgen die leven, en wil die ook niet bagatelliseren maar benadrukt dat er een humanitaire oplossing moet komen.