Meer namen bekend van terroristen achter bloedbad Parijs

16 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Langzamerhand wordt steeds meer duidelijk over wie er allemaal achter de aanslagen in Parijs zitten. Bij de terreurgolf kwamen 129 mensen – veelal uitgaanspubliek – om het leven.

Bronnen bij de Franse justitie hebben de namen onthuld aan persbureau AP.

* Bijvoorbeeld van de 20-jarige Fransman Bilal Hadfi. Hij woonde enige tijd in België, en is vermoedelijk een van de zelfmoordterroristen die zich opblies bij het voetbalstadion Stade de France. Daar werd op vrijdagavond het vriendschappelijke duel tussen Frankrijk en Duitsland gespeeld. Volgens Het Laatste Nieuws is Hadfi afkomstig uit Neder-over-Heembeek (onderdeel van de Belgische gemeente Brussel), en tot het voorjaar van vorig jaar iemand die vooral bezig was met voetbal, maar nadien snel radicaliseerde. Eerder dit jaar vertrok de jihadist naar Syrië, om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat. 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* De tweede dode terrorist van wie de naam nu bekend is gemaakt, is de 31-jarige Brahim Abdeslam die jaren in Sint-Jans-Molenbeek woonde – de Brusselse migrantenwijk die de laatste dagen veelvuldig in verband wordt gebracht met de terreuraanval in Parijs, schrijft De Standaard. Brahim Abdeslam pleegde een zelfmoordaanslag op de Boulevard Voltaire, in theater Bataclan. De krant zegt dat de identiteit van zowel Hadfi als Abdeslam is bevestigd.

* Brahim is de oudere broer van Salah (26), die de benen heeft genomen, en tegen wie een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd. Deze vermoedelijke dader werd zaterdag nog door de Franse politie tegengehouden bij een grenscontrole tussen België en Frankrijk. Maar de agenten lieten hem doorrijden. Intussen wordt een internationale klopjacht op hem gehouden. Hij is ‘extreem gevaarlijk‘ waarschuwen de autoriteiten in Frankrijk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

* Bijna de hele familie lijkt erbij betrokken, want ook een derde broer, Mohammed, zou zijn opgepakt in België vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen.

* Abdelhamid Abaaoud (29) is een Syrië-strijder, die tevens wordt gezien als het brein achter de verijdelde aanslagen, die werden voorbereid in Verviers. Hij ontkwam in januari naar Syrië, nadat twee andere betrokkenen bij het terreurcomplot door de Belgische politie werden doodgeschoten. De veiligheidsdiensten vermoeden nu dat Abaaoud ook de aanslagen in Parijs mede heeft georganiseerd.

* Een vierde dader die vrijdag in Parijs terroristische aanslagen pleegde en zich daarbij opblies, is volgens de Franse zender BFMtv geïdentificeerd. Het gaat om een man die Samy Amimour (25) zou heten en wiens familie in Bobigny woont, een noordoostelijke voorstad van Parijs. Samy is een van de daders van de bloedigste aanslag, die op een concertzaal in het centrum van Parijs. Daarbij vielen bijna negentig doden.