Meer details bekend over terreuraanslagen Parijs

18 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De openbaar aanklager van Parijs, François Molins, heeft woensdagavond meer details prijsgegeven over de reeks aanslagen in Parijs. Dit zijn de belangrijkste details.

  • De terroristen zijn op 12 november bijna in konvooi met drie huurauto’s uit België naar Frankrijk gereden.
  • De Volkswagen Polo is gebruikt door drie terroristen die theater Bataclan binnenvielen. De zwarte Seat zette drie schutters af bij Montreuil voor een aanval op de terrassen. De Renault Clio, die werd teruggevonden in het 18e arrondissement, is vermoedelijk gebruikt om de zelfmoordterroristen in de buurt van het Stade de France te droppen.
  • Op zaterdag 14 november is een zwarte Volkswagen Golf tegengehouden door een controle op de Belgische grens. In het voertuig zat Salah Abdelslam met twee andere personen. Salah Abdelslam kon doorrijden omdat zijn naam nog niet bekend was als één van de verdachten.
  • In een prullenbak bij het theater Bataclan is een telefoon gevonden die vermoedelijk van één van de daders was. Op de telefoon is een sms gevonden met de tekst ‘we gaan beginnen’. Aan de hand van deze telefoon zijn belangrijke inlichtingen ingewonnen.
  • De terroristen hebben verschillende schuilplaatsen gebruikt. Eén in Alfortville waar twee kamers in een hotel werden gehuurd door Salah Abdelslam voor vier personen van 11 tot en met 14 november. In Bobigny werd een appartement gehuurd door Brahim Abdelslam van 10 tot en met 17 november. En de terroristen gebruikten een onderkomen in Saint Denis.
  • Vijf van de zeven terroristen zijn geïdentificeerd. Twee terroristen, één in Bataclan en één bij Stade de France, zijn nog niet geïdentificeerd. Het onderzoek loopt nog naar de exacte samenstelling van de drie commando’s.
  • De politie is woensdagochtend een appartement in de rue Corbillon in Saint Denis binnengevallen. De politie vermoedde dat Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, hier op de derde etage zou verblijven. Hij zou hier op 16 november tegen het einde van de dag zijn gezien.
  • Bij de inval zijn vijf politieagenten gewond geraakt. De politie heeft gedurende een uur bijna onafgebroken schoten gelost. In totaal zijn er meer dan vijfduizend kogels gebruikt. Uiteindelijk heeft één van de terroristen zichzelf opgeblazen. De vloer van de derde etage is ingestort. Vervolgens konden drie personen worden gearresteerd. De politie trof in het gebouw nog een lichaam aan, waarvan de identiteit nog niet kan worden vastgesteld. Vanwege de grote ravage durft de politie niet met zekerheid te stellen hoeveel verdachten zijn omgekomen. Er zijn in ieder geval twee lichamen geteld. Het is niet duidelijk of Abaaoud één van de omgekomen terroristen is.
  • In totaal zijn bij de actie acht personen ingerekend, waarvan één vrouw. Zeker is dat Abaaoud en Salah Abdelslam niet onder de ingerekende personen zijn.