Meer bekend over vluchtroute van terrorist Salah Abdeslam

17 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Er is meer bekend geworden over hoe Salah Abdeslam, een van de verdachten van de aanslagen in Parijs, wist te ontsnappen. Ook wordt duidelijker hoe de terroristen hun daden in de Franse hoofdstad planden.

Mohamed Amri en Hamza Attou, beiden gearresteerd door de Belgische politie, geven toe dat ze vrijdagnacht een telefoontje kregen van Salah Abdeslam. De 26-jarige Belg, die ervan wordt verdacht met zeker twee anderen bijna negentig mensen dood te hebben geschoten in de concertzaal Bataclanvroeg of ze hem wilden ophalen in het noorden van Parijs.

Voetbalstadion

Dat deden Amri en Attou. Ze werden tijdens de reis drie keer gecontroleerd door de politie, maar mochten elke keer gewoon doorrijden. Volgens één van de twee zetten ze Abdeslam af bij het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Dat is laatste plek waar hij is gesignaleerd.

Het Belgische OM denkt dat de twee mannen mogelijk een rol speelden bij het voorbereiden van de aanslagen. Bij huiszoekingen heeft de politie heeft munitie en kunstmest aangetroffen.

Hotelkamer

Franse politiebronnen bevestigden dinsdag dat Abdeslam, die in Molenbeek woonde, vanaf 11 november een hotelkamer had gehuurd in Alfortville, een zuidelijke voorstad van Parijs. In de kamer werden onder meer injectienaalden en stukken pizza’s aangetroffen.

De terroristen huurden ook een tweede hotelkamer. Die werd mogelijk gebruikt als safe house, meldt de Britse krant The Guardian.

Duitsland en Oostenrijk

Twee maanden voor de aanslagen in Parijs werd Abdeslam gesignaleerd bij de Duits-Oostenrijkse grens. Met twee anderen in zijn auto werd hij net over de grens in Oostenrijk bij een routinecontrole aangehouden. De mannen zouden hebben gezegd dat ze op vakantie waren.

Op dat moment waren er nog geen aanwijzingen dat Abdeslam terroristische plannen had. De Oostenrijkse politie doet onderzoek naar wat Abdeslam in het land te zoeken had.