Mafia Capitale: migranten leverden meer op dan drugs

05 november 2015Leestijd: 3 minuten

In Rome is donderdag het megaproces begonnen over een groot crimineel netwerk van ambtenaren, zakenmensen en politici. ‘Mafia Capitale’ verdiende miljarden aan transport, opvang en uitbuiting van migranten.

Met 46 verdachten, zestig advocaten en 130 ingeplande zittingen schrijft het proces rond ‘Mafia Capitale’ (Maffiahoofdstad) een flink hoofdstuk in de Italiaanse misdaadgeschiedenis. Niet minder dan duizenden afgetapte telefoontjes en honderden documenten vormen de bewijslast. Alles is uiteraard live via de tv te volgen.

Illegale handel

De vermeende spin in het criminele web is de voormalige terrorist Massimo Carminati. Samen met de crimineel Salvatore Buzzi zou hij leiding hebben gegeven aan een netwerk dat bedreven was in de illegale handel van drugs, wapens en migranten.

Vooral die laatste groep zou bijzonder lucratief zijn geweest.  ‘Heb je enig idee wat ik verdien aan die migranten? De handel in drugs levert me in ieder geval minder op,’ zegt Buzzi tegen een vriend in één van de afgeluisterde telefoontjes.

Ambtelijke top

Het netwerk van criminelen, ambtenaren, zakenmensen en politici zou in tien jaar tijd miljarden hebben verdiend aan transport, opvang en uitbuiting van migranten. Onder de leden van het netwerk zijn volgens justitie enkele prominente figuren.

Zo werd in december vorig jaar, toen de politie een eerste grote arrestatieronde uitvoerde, de voormalige chef de cabinet van de Romeinse ex-burgemeester Walter Veltroni opgepakt. Omdat hij de leiding had over de herverdeling van asielzoekers over de verschillende kampen, bleek hij de hofleverancier van de criminelen te zijn. En in juni werd ook de fractieleider van Silvio Berlusconi’s Forza Italia in de regio Lazio afgevoerd. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie, illegale betalingen en samenwerking met de maffia.

Migranten

Duidelijk is dat de criminelen intensief samenwerkten met de ambtelijke top in de Italiaanse hoofdstad. Die samenwerking was nodig omdat de bron van inkomsten van de groep voor een groot deel uit gemeenschapsgeld bestond. Volgens Italiaanse justitie is er sprake van een ‘corrupt systeem’ rond de asielzoekerscentra en de vele subsidies voor opvang van migranten.

In Italië wordt de opvang van asielzoekers en andere migranten uitbesteed door de gemeente. Het gaat vaak om particulieren die hun ruimte verhuren aan gemeenten die er vervolgens migranten plaatsen. Die ‘particulieren’ blijken nu in veel gevallen criminelen te zijn die dankbaar gebruik maken van de publieke gelden die beschikbaar worden gesteld voor asielopvang. Met hulp van corrupte ambtenaren heeft de groep van Carminati sinds 2000 een groot deel van de migrantenbusiness in handen gekregen. ‘Velen zien de situatie op de Middellandse Zee als een tragedie, maar Massimo Carminati zag het als een gouden mogelijkheid,’ schreef de krant Il Sole 24 Ore die de praktijken vorig jaar aan het licht bracht.

Uitbuiting

Uit het onderzoek blijkt dat de criminele activiteiten niet ophouden bij alleen de opvang van de illegalen. Een verslaggever van de krant La Stampa ging kijken bij het opvangkamp van Mineo op Sicilië. ‘Wil je één meisje of twee?’ was de eerste vraag die hem bij het kamp werd gesteld. ‘Is 50 euro voor twee meisjes in orde?’.

Langs de straten van Mineo, een plaatsje op 40 kilometer rijden van Catania, bieden vrouwen uit landen als Eritrea, Tunesië, Ghana en Nigeria hun diensten aan. De mannen worden ’s ochtends om 7 uur in busjes naar de velden gebracht waar ze aan het werk worden gezet voor 1 tot 3 euro per uur. Alles onder leiding van criminelen en met goedkeuring van lokale bestuurders.

Proces

Veel van de door justitie verdachte personen ontkennen op alle mogelijke manieren hun betrokkenheid. De advocaat van hoofdrolspeler Carminati zei donderdag dat zijn cliënt zit te popelen om zijn verhaal te vertellen.

‘Hij wil een heleboel zaken ophelderen,’ zei zijn advocaat vlak voor het begin van het proces. ‘Deze hele geschiedenis stoort hem enorm, vooral het feit dat zijn naam in verband wordt gebracht met zaken als wapens en drugs’.

Het is aan justitie om met sluitende bewijzen te komen. Aangezien Italië niet bekendstaat om zijn snelle rechtsgang staat het vast dat over ‘Mafia Capitale’ in Italië het laatste woord nog niet is gezegd.