Juncker: ‘Terroristen Parijs zijn criminelen, geen asielzoekers’

15 november 2015Leestijd: 2 minuten

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zegt dat de aanslagen in Parijs zijn gepleegd door criminelen, niet door asielzoekers. Het is niet nodig om de afspraken over de opvang van migranten te herzien.

Juncker maakte zijn opmerkingen vlak voor de G20-top in het Turkse Antalya, waar de bloedige terreuraanslagen in Parijs hoog op de agenda zullen staan, meldt persbureau Reuters.

Dood en verderf

Europa moet zich niet laten leiden door primaire reacties als het afwijzen van migranten en vluchtelingen, zei de Luxemburger, want ‘daar houd ik niet van’. ‘We moeten de verschillende groepen mensen die hier naartoe komen, niet door elkaar halen,’ voegde hij eraan toe tijdens een persconferentie in de Turkse badplaats.

Juncker reageerde op berichten van gisteren dat een van de terroristen Europa is binnengekomen via het Griekse eiland Leros – een bootmigrant dus. Hij was in oktober in Griekenland geregistreerd. Het is al langer de vrees van veiligheidsdiensten dat leden van bijvoorbeeld Islamitische Staat via de bootjes Europa bereiken, om vervolgens hier dood en verderf te zaaien.

Polen

‘Degenen in Europa die proberen de migratieagenda te veranderen, wil ik eraan herinneren hier serieus mee om te gaan,’ aldus Juncker. Het is een sneer aan het adres van Polen.

Het land zal geen asielzoekers meer toelaten volgens het herverdelingssysteem van de Europese Unie. Door de aanslagen in Parijs ziet Polen daar geen ‘politieke mogelijkheden’ meer toe, zei de beoogde Poolse minister van Europese Zaken Konrad Szymanski zaterdag. In een commentaar op de website wPolityce.pl zei Szymanski, lid van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid, dat zijn regering niet kan instemmen met het EU-herverdelingsplan onder de huidige omstandigheden.

‘Gezien de tragische gebeurtenissen in Parijs, zien we geen politieke mogelijkheden meer dit te doen,’ zei de minister die maandag officieel zal worden geïnstalleerd. Dit soort geluiden uit Midden- en Oost-Europa zijn overigens niet nieuw. Polen, maar ook Hongarije, Slowakije en Tsjechië verzetten zich met hand en tand tegen het verplicht opnemen van migranten.