Juncker geeft Oost-Europa veeg uit de pan

05 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Duitsland verdient alle lof voor de moeite die het land het land doet om migranten en vluchtelingen op te vangen. Maar de nieuwkomers in de EU – Midden- en Oost-Europese landen moeten nu ook eens over de brug komen.

Want zo gaat het niet langer, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker donderdag in een toespraak in het Duitse Frankfurt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Grandioze prestatie’

Het kan volgens hem niet zo zijn dat Duitsland, Oostenrijk, Zweden en deels ook Nederland alle lasten dragen van deze migratiecrisis. ‘Op deze solidariteit is de Europese Unie gebouwd,’ zegt Juncker. ‘Als we hierin niet slagen, is er geen Unie.’ Heel Europa moet een steentje bijdragen, maar tot dusver gebeurt dat niet. En dat terwijl Duitsland ‘een grandioze prestatie neerzet’.

Bondskanselier Angela Merkel en met haar de Duitsers kunnen, en móeten daar trots op zijn, aldus de Luxemburger. Hij had naar eigen zeggen ‘nooit durven dromen’ dat de nieuwkomers in de EU – de Midden- en Oost-Europese landen zich zouden onttrekken aan ‘de essentiële solidariteit’.

Drie miljoen

Europa zucht nog altijd onder een niet-aflatende stroom migranten, die vanuit Turkije en Griekenland over de Balkan naar West-Europa trekken. De Europese Commissie, die dus wordt geleid door Juncker, heeft een schatting gemaakt van hoeveel migranten de komende jaren Europa binnen zullen komen.

Tot en met 2017 worden drie miljoen migranten verwacht, bleek eerder vandaag uit een economische voorspelling. Dit jaar zijn ruim 700.000 irreguliere migranten Europa binnengekomen. Volgens de Europese Commissie kost het opvangen van migranten veel publiek geld.

Maar op de lange termijn kunnen ze een licht economisch voordeel opleveren, aldus het rapport. Het plan om meer dan honderdduizend migranten vanuit Griekenland, Italië en Hongarije komt langzaam maar zeker op gang.