‘Jihadi John gedood bij luchtaanval op Raqqa’

13 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De beruchte beul van IS, beter bekend als Jihadi John, zou om het leven zijn gebracht bij een luchtaanval van de Amerikanen. De luchtaanval werd uitgevoerd in de buurt van de Syrische stad Raqqa met een drone.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt dat Mohammed Emwazi, zoals de beul echt heet, is gedood. Het staat nog niet helemaal vast dat Emwazi is gedood.

Gevaar

De Britse premier David Cameron zegt dat het doden van Emwazi hoe dan ook het goede is om te doen, omdat hij een blijvend gevaar is voor burgers, in het bijzonder in Syrië en het Verenigd Koninkrijk.

Raqqa is door IS uitgeroepen als hoofdstad van het kalifaat. De aanval zou zijn uitgevoerd op een voertuig, waar Emwazi in zou zitten, zegt een Amerikaanse bron tegen BBC News. Het voertuig werd al langere tijd nauwlettend in de gaten gehouden, voor de Amerikanen in actie kwamen.

Onthoofding

Emwazi is bekend doordat hij in verschillende video’s van IS onthoofdingen uitvoert. Zijn stem werd door zijn moeder herkend in de video waarop de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley te zien is. Deze video werd ruim een jaar geleden vrijgegeven.

Emwazi is geboren in Koeweit maar groeide grotendeels op in Groot-Brittannië. Behalve in de video van Foley, was hij ook te zien in video’s waarop de onthoofdingen van journalisten Steven Sotloff en Kenji Goto, en hulpverleners Abdul-Rahman Kassig, David Haines en Alan Hennings, en enkele andere gijzelaars.

Op de video’s bedekte Emwazi altijd zijn gezicht en sprak hij westerse leiders toe. Zij zouden schuldig zijn aan de onthoofding van gijzelaars omdat zij bombardementen uitvoerden in Syrië.

Accent

Emwazi zou al in 2013 naar Syrië zijn afgereisd en omdat in eerste instantie zijn identiteit onduidelijk was, werd hij omgedoopt tot Jihadi John. Vanwege zijn accent was al snel duidelijk dat hij uit Londen komt.

Voor zijn vertrek naar Syrië maakte Emwazi andere reizen. In 2009 ging hij samen met twee vrienden naar Tanzania maar hij kwam Dar es Salaam niet in en in 2010 ging Emwazi naar Koeweit om een tijdje bij zijn vader te blijven. Toen Emwazi naar Syrië afreisde, zei hij tegen zijn ouders dat hij naar het land ging voor hulpverlening.