Jeb Bush maakt eindelijk indruk tijdens Republikeins debat

11 november 2015Leestijd: 2 minuten

Het wilde maar niet vlotten met de campagne van presidentskandidaat Jeb Bush, maar dinsdagavond kwam de voormalig topfavoriet tijdens het vierde Republikeinse debat eindelijk beter voor de dag.

Het duurt nog even tot de eerste voorverkiezingen begin februari plaatshebben in Iowa en New Hampshire, maar voor de oud-gouverneur van Florida Jeb Bush was het dinsdag al hoog tijd om zijn campagne nieuw leven in te blazen. Hij kwam stuntelig over tijdens de drie eerdere debatten en zakte de afgelopen weken verder en verder weg in de peilingen.

Het vierde Republikeinse debat, georganiseerd door de Wall Street Journal en FOX Business, was minder explosief dan de afgelopen debatten. Bush zorgde met scherpe kritiek op vastgoedmagnaat Donald Trump voor een aantal van de meest interessante momenten van de avond.

Poetin

Trump, die nog altijd bovenaan staat in veel peilingen, zei het prima te vinden als de Russische president Vladimir Poetin verder ingrijpt in Syrië en Irak. ‘Laat hem maar zijn gang gaan, als hij Islamitische Staat wil aanpakken. Amerika kan niet de politieagent van de wereld blijven.’

Bush noemde Trumps isolationistische ideeën gevaarlijk. ‘Het gaat hier niet over bordspellen. De echte wereld werkt niet zoals een spelletje monopoly. Amerika hoeft niet de politieagent van de wereld te zijn, wel de leider van de wereld.’ Het leverde hem luid applaus op. Even later legde hij zijn eigen Syrië-beleid uit:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Illegale migranten

Bush, die getrouwd is met een Mexicaanse vrouw, bekritiseerde ook Trumps plan om een muur te bouwen langs de grens met Mexico en om elf miljoen illegale migranten te deporteren. Bush zei dat dat de Republikeinen met zo’n plan de verkiezingsoverwinning praktisch aan Hillary Clinton geven. ‘De Clinton-medewerkers geven elkaar high-fives als ze dit soort plannen horen.’

Hoewel Trump gedurende de avond het doelwit was van aanvallen van vrijwel alle kandidaten wist hij, vaak met een gevoel voor humor, overal een antwoord op te verzinnen. Dat pakte niet elke keer goed uit: toen Trump klaagde dat voormalig HP-baas Carly Fiorina overal doorheen praatte, regeerde het publiek met boe-geroep.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Of het debat effect gaat hebben op de peilingen, moet blijken. Geen van de acht aanwezige kandidaten zakte echt door het ijs tijdens het debat en Senatoren Ted Cruz en Marco Rubio lieten opnieuw zien goede debaters te zijn. Het duurt nog tot 15 december voor de Republikeinen opnieuw met zijn allen in debat gaan.