Jacht op Salah Abdeslam: wat is bekend over hem?

23 november 2015Leestijd: 3 minuten
'AFP'

Hij is momenteel de meest gezochte terrorist van Europa: de 26-jarige Salah Abdeslam. De radicale moslim is betrokken bij de aanslagen in Parijs, maar de klopjacht, die nog altijd gaande is, haalde tot dusver niets uit.

Het vermoeden bestaat dat Abdeslam in België is. Maar de politieacties van zondag en maandag in Brussel (meer dan twintig huiszoekingen, eenentwintig arrestaties) hebben de autoriteiten niet op het juiste spoor gezet. Volgens de politie is hij gevaarlijk en moet iedereen bij hem uit de buurt blijven. Dit is wat we van de voortvluchtige terrorist weten:

Hedonistisch

Abdeslam – geboren in België, maar met een Frans paspoort, is opgegroeid in Molenbeek, een Brusselse deelgemeente waar heel wat Syriëgangers en jihadisten vandaan komen.

Het gezin had ‘nette ouders – gelovig, maar niet extreem,’ zegt een ex-vrouw van Salahs broertje Brahim (die zich met bomgordel en al zou opblazen in Parijs) tegen Het Laatste Nieuws. ‘Zijn vader ging naar het ochtendgebed, maar dat was het dan ook. Zijn moeder was best modern.’ Verder had Salah nog een broertje, Mohamed.

Salah werkte tussen september 2009 en januari 2011 voor de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB in de technische dienst. Hij was tewerkgesteld in een magazijn in Elsene, maar werd ontslagen omdat hij langdurig afwezig was, zo bevestigt MIVB-woordvoerder An Van Hamme aan De Standaard.

Ook werkte hij een poosje in een bar die eigendom was van zijn broer, Brahim. De twee broers stonden volgens The Independent bekend om hun hedonistische levensstijl, waarbij seks, drugs en alcohol een grote rol speelden.

Tegen de Britse krant zegt een van zijn schoolkameraden, Abdel Ben Alal (27), dat Abdeslam een passie voor motoren en voetbal met hem deelde. ‘Ik had nooit, nooit kunnen vermoeden dat dit dezelfde persoon is,’ aldus Ben Alal. ‘Ik heb nooit ook maar één spoortje haat bij hem gezien.’

Drugshandel

Het café, Les Beguines, werd op een gegeven moment op last van de politie gesloten, omdat er vermoedens waren van drugshandel. Het tweetal bezondigt zich dus aan criminele activiteiten. Salah werd bijvoorbeeld begin dit jaar in Nederland betrapt met softdrugs. Daarvoor kreeg hij een bekeuring van 70 euro.

Zijn vrienden zeggen dat er dit jaar een abrupt einde kwam aan het gefeest, het gokken en alle vriendinnetjes. Plotseling lijken de broers er extremistischer opvattingen op na te houden. Achter in het café zat Ibrahim IS-sites te raadplegen. De broers verkochten de bar, en gooiden hun leven radicaal om. ‘Klaar voor de oorlog,’ zeggen vrienden die het van dichtbij zagen gebeuren.

Bestuurder

Salah werd uiteindelijk de bestuurder van de zwarte Seat, waarin een aantal terroristen werd vervoerd door het 11e arrondissement . Salah zette zijn broer Brahim af bij Boulevard Voltaire, waar hij zijn bomgordel tot ontploffing bracht.

Vrienden van Abdeslam pikten hem zaterdag op in Parijs. Sindsdien weet – behalve zijn vermoedelijke handlangers – niemand meer waar hij zich ophoudt. Onderzoekers houden er rekening mee dat Abdeslam niet alleen op de vlucht is voor zwaarbewapende antiterreureenheden, maar ook voor IS zelf.