‘IS plant cyberaanval op Britse luchtverkeersleiding’

17 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Terroristen van Islamitische Staat (IS) zijn bezig met voorbereidingen van cyberaanvallen op de Britse luchtverkeersleiding. Ook de ziekenhuizen moeten vrezen voor een cyberaanval.

Daar waarschuwt de Britse minister George Osborne van Financiën dinsdag voor tegen BBC. Osborne wil het budget voor de bestrijding van cybercrime verdubbelen, om aanvallen te kunnen voorkomen.

Investeringen

De Britse premier David Cameron wil na de aanslagen in Parijs meer geld uittrekken voor de bestrijding van het terrorisme in Groot-Brittannië. Cameron wil de komende vijf jaar 2,8 miljard euro extra investeren in speciale eenheden, nieuwe wapens, uitrustingen, helikopters en drones.

Ook wil de premier het personeel van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten opschroeven tot 1.900 mensen. Zij moeten zorgen voor meer beveiliging op vliegvelden en andere openbare plekken. Cameron waakt voor vergelijkbare aanslagen als in Parijs.

Waarschuwingen

De Britse inlichtingendienst MI5 waarschuwt al langer voor terrorisme. Drie weken geleden zei MI5 dat de terreurdreiging in Groot-Brittannië nooit eerder zo groot is geweest.

Ook vond de inlichtingendienst dat het onvoldoende mogelijkheden heeft om aanslagen te kunnen voorkomen. De dienst doelde daarbij vooral op juridische obstakels. MI5 verijdelde dit jaar al zes terroristische samenzweringen.

Door de dreigende situatie in het Verenigd Koninkrijk en de recente aanslagen in Parijs, worden er dinsdagavond extra agenten ingezet bij de vriendschappelijke voetbalinterland tussen Engeland en Frankrijk. Dat duel wordt in Londen gespeeld.