‘Ineens leek het oorlog in Hannover’

17 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

De wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland is dinsdagavond anderhalf uur voor het begin afgelast. Een verslag vanuit de perstent.

In de perstent iets buiten het stadion van Hannover 96 heerst een melig sfeertje. Veel journalisten zien de humor wel in van alle handtastelijkheden die ze even daarvoor hebben ondergaan. De veiligheidsmaatregelen rond de HDI Arena, het stadion waar Duitsland en Nederland gaan oefenen, zijn extreem. Twee, drie, soms wel vier keer worden alle bezoekers gefouilleerd door zwaarbewapende agenten en hun speurhonden.

Opstellingen

Het wachten is op de opstellingen, die doorgaans zo’n vijf kwartier voor de aftrap binnendruppelen. Nederlandse en Duitse journalisten houden hun telefoon goed in de gaten. Zelfs in een wedstrijd die eigenlijk helemaal niet gaat om systemen, tactieken en opstellingen wil iedereen toch graag zo snel mogelijk weten wie er in de basis staan. Speelt Klaas-Jan Huntelaar of toch Bas Dost? Krijgt Memphis Depay een kans als vervanger van Arjen Robben?

Een paar minuten voor 19.30 uur komt een medewerker van de Duitse bond de perstent binnen. Hij loopt een rondje langs alle tafels. ‘Das Spiel ist abgesagt’, zegt hij op rustige toon. Wat? ‘De wedstrijd gaat niet door, iedereen moet zo snel mogelijk het stadion verlaten.’ Een paar journalisten worden boos, anderen rennen direct naar buiten. Laptops worden ingeklapt, fotografen willen de HDI Arena in om hun spullen te pakken die al langs het veld staan. Agenten verhinderen dat. Niemand mag het stadion in, allemaal zo snel mogelijk naar buiten.

Sirenes

In betrekkelijke rust wandelen journalisten, stewards, barmeisjes, kantoorpersoneel, hulpverleners, brandweermannen en vlaggendragers naar buiten. Bijna iedereen heeft wel een telefoon aan zijn oor. Om de redactie te tippen of geliefden thuis gerust te stellen. Rond het stadion loeien de sirenes onophoudelijk. De geruchten volgen elkaar in hoog tempo op. Er zou een bom gevonden zijn, zegt de één. Een ander hoort dat een verdacht pakketje in een auto is gesignaleerd.

De materiaalmannen van het Nederlands elftal, die in de kleedkamer alles hadden klaargelegd voor de spelers, staan ook buiten. Net als de journalisten moeten zij wachten tot ze weer het stadion in kunnen, om alle spullen op te halen. De spelersbus van Oranje was al onderweg, zegt een materiaalman. De honderden agenten rond het stadion staan stijf van de stress, zo blijkt. Op blaffende toon dirigeren ze iedereen steeds verder weg van het stadion. Dezelfde boodschap schalt uit de luidsprekers van de politiebusjes die rondrijden. Rond de HDI Arena wordt een cordon van agenten aangelegd. Niemand mag naar binnen. Sirenes blijven loeien. Het lijkt wel oorlog in Hannover. Een bizar einde van wat op voorhand al een bijzondere dag beloofde te worden.

(Door ANP)