Hongarije sleept EU voor de rechter vanwege verdeelplan

17 november 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

De Hongaren gaan de verplichte verdeling van migranten, opgelegd door de Europese Unie, aanvechten bij de rechter. Het parlement in Boedapest heeft dinsdag ingestemd met een wet die het kabinet deze mogelijkheid geeft.

De Hongaarse minister van Justitie Laszlo Trocsanyi zegt dat de aanklacht wordt ingediend in december, omdat het quotasysteem ‘tegen de wil is van een meerderheid van de Europese burgers’, schrijft persbureau AP.

Inbreuk

Bovendien is dit een inbreuk op de soevereiniteit van Hongarije. Elke staat moet voor zichzelf bepalen wie er al dan niet het land mogen binnenkomen, vindt hij. Trocsanyi verwacht dat ook andere EU-landen zich keren tegen de plannen uit Brussel om 160.000 migranten te herverdelen – en eveneens naar de rechter stappen. Slowakije besloot eind september de gang te maken naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

De Hongaarse premier Viktor Orbán, is groot criticus van het EU-migrantenbeleid, en liet dat maandag duidelijk merken. Het verdeelplan ‘verspreidt terrorisme‘ over het continent, zei hij. ‘Zolang mijn regering bestaat, komen die quota er niet.’

Verzet

Dat er verzet bestaat uit Midden-en Oost-Europa tegen de verdeelplannen en het ‘Duits-Franse dictaat‘ bleek vandaag maar weer eens.

De nieuwe Poolse minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Blaszczak voer uit naar EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz, die de Polen ervan langs had gegeven vanwege hun weigering nog migranten op te nemen, na de aanslagen in Parijs. ‘Dit is een nieuw voorbeeld van Duitse arrogantie,’ sprak Blaszczak.