Hollande: verregaande maatregelen om IS te bestrijden

16 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Na de aanslagen in Parijs gaat Frankrijk zijn operaties tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië uitbreiden. De Franse president François Hollande roept ook andere landen op om samen te werken in de strijd tegen IS.

Dat zei Hollande in een speech voor het Franse parlement. De aanvallen in Parijs, opgeëist door IS, zijn volgens Hollande ‘gepland in Syrië, georganiseerd in België en uitgevoerd in Frankrijk’. Hij stuurt nu een Frans vliegdekschip, een van de zwaarste wapens die het leger tot zijn beschikking heeft, naar Syrië. Zo kunnen de luchtaanvallen tegen IS worden ‘geïntensiveerd’.

Internationale coalitie

Frankrijk wil bij de strijd tegen IS samenwerken met andere landen. ‘Frankrijk is in oorlog, maar dit is ook een oorlog van Europa, en van de wereld,’ aldus Hollande.

Frankrijk zal een resolutie voorstellen bij de VN-veiligheidsraad om een internationale coalitie tegen IS te starten. Op korte termijn wil Hollande over dit idee praten met de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische leider Vladimir Poetin.

Grondwet

Hollande zei ook een verandering in de Franse grondwet te willen doorvoeren, zodat het land beter kan optreden tegen terreurdaden. Hollande zou onder meer de macht willen hebben om de Franse nationaliteit af te pakken van terroristen met een dubbel paspoort.

Als het aan de president ligt, wordt de noodtoestand in het land verlengd met drie maanden. De noodtoestand geeft de Franse politie meer bevoegdheden, waar veel gebruikt van gemaakt wordt. Hollande: ‘Er zijn 108 huiszoekingen geweest, meer zullen volgen.’

Obama

Tegelijkertijd sprak de Amerikaanse president Barack Obama tijdens de G20-top in Antalya. Obama zegt dat de aanslagen in Parijs een tegenslag betekenen in de strijd tegen IS, maar dat het ook voor meer samenwerking kan zorgen tegen de terroristen.

Amerika is niet van plan grondtroepen sturen naar Syrië, aldus Obama. Wel zei de president dat informatie van veiligheidsdiensten sneller moet worden gedeeld.