Herverdeling migranten: eerste 30 arriveren in Luxemburg

04 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Onder grote belangstelling van pers en Europese leiders zijn de eerste migranten in Griekenland op het vliegtuig naar Luxemburg gezet. Na Italië komt nu ook voor Griekenland het in Brussel bedachte ‘herverdelingsplan’ haperend op gang.

Vier families uit Syrië en twee uit Irak zijn woensdagochtend met een commerciële vlucht van Athene naar Brussel gevlogen.

Selfies

Voordat de families aan boord van het vliegtuig stapten, maakten zij ‘selfies’ met de Griekse premier Alexis Tsipras en met de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn.

Ook de voorzitter van het Europees parlement, Martin Schulz, was van de partij. De ceremonie op de luchthaven van Athene werd live uitgezonden door de Griekse staatstelevisie.

Druppel in de oceaan

‘Gelet op de duizenden die hun huis zijn ontvlucht, zijn deze dertig slechts een druppel in de oceaan,’ zei Tsipras. ‘Maar we hopen dat dit een stroom wordt en vervolgens een rivier van menselijkheid en gedeelde verantwoordelijkheid, want dat zijn de waarden waarop de EU ooit is gebouwd,’ sprak de premier.

Het doel van het herverdelingsplan is het ontzien van lidstaten aan de buitengrenzen van de EU die veel te maken hebben met inreizende, irreguliere migranten. Griekenland alleen zag dit jaar al 580.000 migranten over zee vanuit Turkije arriveren. Iedere dag komen er naar schatting 5.400 duizend migranten bij.

Haperend systeem

Tijdens de drie- en een half uur durende vlucht van Athene naar Brussel arriveren er alweer honderden nieuwe migranten op de Griekse eilanden. Daarmee zijn deze 30 uitverkorenen inderdaad een druppel op de gloeiende plaat.

Eerder vlogen 86 migranten van Italië naar Zweden en Finland. Het herverdelingsplan is niet bepaald een succes te noemen. Gebrekkige registratie en weigering van lidstaten én van de migranten zelf om mee te werken, staan een succesvolle uitvoering in de weg.

Obstakels

Daarnaast heeft het plan juridische en andere praktische obstakels. Hoe voorkom je immers dat deze gezinnen Luxemburg niet zullen verlaten? Dit kan alleen wanneer zij geen aanspraak maken op het vrije verkeer van personen binnen de EU. De advocaat-generaal van het Hof van Justitie oordeelde onlangs dat deze regels ook voor migranten zouden moeten gelden. Europese regels, verzonnen door EU-ambtenaren, staan uitvoering van nieuwe plannen, ook verzonnen door EU-ambtenaren, in de weg.

Een realistischere oplossing lijkt het blokkeren van de zeeroute naar Griekenland. Maar daar lijkt de premier van Griekenland geen oren naar te hebben. Tijdens de korte ceremonie op de luchthaven van Athene zei hij: ‘We willen niet leven in een Europa dat muren bouwt en hekken met prikkeldraad opwerpt’. Een oplossing is nog ver weg.