Hackersclub Anonymous onthult namen jihadronselaars

17 november 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

De hackers van Anonymous hebben de digitale oorlog verklaard aan terreurgroepering Islamitische Staat (IS). Hun eerste daad is het openbaar maken en blokkeren van accounts die zouden toebehoren aan jihadronselaars.

Onder de hashtags #opISIS en #opParis (op = operatie) is het hackersensemble een digitale oorlog begonnen op Twitter.

Ontmaskerd

Leden van de groep claimen twitteraccounts van extremisten te onthullen en de accounts vervolgens te blokkeren. Op internet zijn lijsten te vinden met namen en adressen van personen die mogelijk zouden ronselen voor de terroristische organisatie IS.

Anonymous zegt zo al 5.500 accounts uit de lucht te hebben gehaald en spreekt van ‘de grootste operatie ooit’. De terroristen zouden al instructies rondsturen waarin staat hoe de aanvallen kunnen worden tegengegaan.

Geen check

Er kan met geen mogelijkheid worden gecontroleerd of de onthulde accounts daadwerkelijk toebehoren aan IS-aanhangers. In het verleden onthulden de hackers al eens de identiteit van onschuldige mensen.

Het ontmaskeren van leden van verboden organisaties is een bekende tactiek van Anonymous. Naast IS deden de ‘hacktivisten’ dit eerder ook al bij leden van de Ku Klux Klan.