Grootschalige politieacties tegen voortvluchtige terrorist Molenbeek

16 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Zwaarbewapende politieagenten voerden maandag onder meer acties uit in het Belgische Molenbeek. Het Belgische Openbaar Ministerie geeft toe dat de acties waren gericht op Salah Abdelsalam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs. Hij zou echter niet zijn opgepakt.

Verschillende straten in Molenbeek werden maandagochtend rond 10 uur afgezet, waarna de politie een aantal huizen omsingelde. Gemaskerde speciale eenheden en honderd zwaarbewapende agenten rukten uit, evenals de brandweer en ziekenwagens. Volgens Belgische media werd er geschoten en gebruikte de politie rookbommen.

Voortvluchtige verdachte

Bij de acties, die een paar uur duurden, zou één iemand zijn aangehouden. Op beelden van VTM Nieuws is te zien hoe een man zich overgeeft via het dakraam en later in een politiebusje wordt gezet.

Het federale pakket geeft toe dat de politieacties gericht waren op Salah Abdelsalam, de voortvluchtige verdachte waar een internationaal opsporingsbevel voor werd uitgegeven. Hij werd echter niet gearresteerd bij de actie in Molenbeek.

Franse huiszoekingen

Ook voerde de Franse politie huiszoekingen uit in 29 departementen en in alle grote Franse steden, zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Zeker 168 gebouwen zijn doorzocht in de nacht van zondag op maandag en op maandagochtend.

De Franse politie deed invallen in onder meer Grenoble, Lille, Lyon, Roubaix en Straatsburg. Daarbij zijn 23 mensen gearresteerd en werden 104 mensen onder huisarrest geplaatst. Bovendien zijn er drugs en wapens in beslag genomen, inclusief een raketwerper en kalasjnikovs.

Franse functionarissen gaan ervan uit dat minimaal twintig personen direct betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. De aanvallen werden uitgevoerd door acht terroristen, maar een grote groep zou hebben geholpen bij het plannen van de aanslagen.