Geen ‘made in Israel’ op producten uit bezette gebieden

11 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Europese Unie is het erover eens: het moet voortaan kenbaar worden gemaakt wanneer Israëlische producten worden geproduceerd in de zogeheten ‘bezette gebieden’. Volgens de Israëlische regering is er sprake van discriminatie.

‘We betreuren het dat de Europese Unie deze politiek gemotiveerde, ongebruikelijke en discriminerende beslissing heeft genomen,’ laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem weten.

Consument

De Europese Unie spreekt tegen dat er sprake is van een discriminerende beslissing. Het gaat om een ‘technische maatregel’, die is bedoeld om de Europese consument goed voor te lichten. Ook zou er geen sprake zijn van een politieke stap.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeur van de Europese Unie in Israël op het matje geroepen om tekst en uitleg te komen geven over het besluit.

Etiket

Israëlische producten die worden gemaakt in Oost-Jeruzalem, de Golanhoogten en de Westelijke Jordaanoever krijgen volgens de nieuwe EU-regels niet meer het etiket ‘Made in Israel’.

Ook ‘Made in West Bank’ is geen goed alternatief volgens de nieuwe richtlijnen. Op de producten moet ‘settlement’ (nederzetting) of een vergelijkbare term terug te vinden zijn. De Europese Commissie (pdf) geeft als voorbeeld ‘Product of West Bank (Israeli settlement)’.

Palestijnse producten mogen het etiket ‘Made in Palestine’ krijgen of ‘Product of West Bank (Palestinian product)’.

Conflicten

De Europese Unie praat hier al langer over, maar het kwam jarenlang niet tot een beslissing. Groot bezwaar voor Israël is dat er meer gebieden in de wereld zijn waarover conflicten bestaan, waarvoor de Unie geen speciale regelingen heeft.

‘Het is onbegrijpelijk en zelfs irritant dat de Europese Unie met twee maten meet als het gaat over Israël, terwijl het tegelijkertijd tweehonderd andere conflictgebieden negeert, ook conflictgebieden binnen de Europese Unie of net daarbuiten,’ meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Bovendien, zegt de Israëlische regering, helpt dit op geen enkele wijze om sneller tot een oplossing te komen in het conflict met de Palestijnen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."