Franse VN-resolutie: bundel krachten tegen IS

20 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Frankrijk heeft een ontwerpresolutie geïntroduceerd in de VN-veiligheidsraad waarin landen toezeggen gezamenlijk te zullen strijden tegen Islamitische Staat (IS).

De resolutie veroordeelt de recente terreuraanslagen van IS in onder meer Parijs en Beiroet en noemt de terreurgroep ‘een ongekende bedreiging voor de internationale vrede’. Het voorstel roept VN-landen op ‘de inspanningen in de strijd tegen IS te verdubbelen en te coördineren.’

Frankrijk denkt aan militaire acties tegen de terreurgroep, maar in de resolutie staat ook dat landen de toestroom van buitenlandse strijders moeten stoppen. Ook moet meer worden gedaan om de financiering van terrorisme te bemoeilijken, onder meer door de invoering van sancties.

Internationale coalitie

Hoewel de resolutie landen niet verplicht militair in te grijpen, hopen de Fransen dat de VN-resolutie een voorbode is van een internationale coalitie tegen IS. De Franse president François Hollande zei maandag dat niet alleen Frankrijk in oorlog is met de terreurgroep, maar dat IS een probleem is voor de hele wereld.

De recente aanvallen van IS op Russische en Chinese burgers kunnen de kans op zo’n coalitie vergroten. De Russische President Vladimir Poetin beloofde dinsdag om militaire acties in Syrië met de Fransen te gaan coördineren. De Chinese regering zei wraak te willen nemen op IS nadat de terreurgroep bekendmaakte een Chinese gijzelaar te hebben vermoord.

Maar of de Amerikaanse president Barack Obama bereid is samen met de Russen op te treden tegen IS, dat is zeer de vraag. Naar verwachting wordt volgende week al gestemd over de resolutie.