Franse premier waarschuwt voor meer terreuraanslagen in Europa

16 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Franse premier Manuel Valls denkt dat er ook terroristische aanslagen in andere Europese landen zijn gepland. Hij voorspelt dat de terroristen het niet alleen op Frankrijk hebben gemunt.

‘Terroristen kunnen zo weer toeslaan, in de komende dagen of weken. We moeten nog lang met deze dreiging leven,’ zei Valls tegen de Franse radiozender RTL. Volgens Valls heeft terreurgroep Islamitische Staat (IS) ook andere Europese landen op de radar.

‘We weten dat de operaties zijn voorbereid en nog steeds worden voorbereid, niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen.’ De premier denkt dat de aanslagen van vrijdag zijn gepland en georganiseerd in Syrië.

Verzwakken

Valls denkt dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) Frankrijk niet wilde vernietigen. ‘De terroristen van IS kunnen deze oorlog niet van Frankrijk winnen. Ze proberen ons alleen te verzwakken en voor een verdeling te zorgen.’

De Fransen waken volgens hem al maanden voor het terrorisme. In de zomer zijn vijf aanslagen verijdeld. ‘We moeten vechten op alle niveaus,’ zegt Valls. Daarmee doelt hij onder meer op de vele huiszoekingen die de Franse politie heeft uitgevoerd.

Ook wil Valls enkele radicale moskeeën ‘die de waarden van de Franse republiek aanvallen’ sluiten. De Franse ministerraad gaat onderzoeken of de radicale moskeeën kunnen worden gesloten.

Invallen

In de nacht van zondag op maandag heeft de Franse politie verschillende invallen gedaan. Onder meer in Toulouse, Grenoble, Jeumond, Lyon en Bobigny was de politie actief.

Valls zegt dat er meer dan 150 huiszoekingen zijn uitgevoerd. In Lyon zijn vijf arrestaties verricht, waarbij agenten een raketwerper, kogelvrije vesten en een aantal pistolen hebben ingenomen.

De Franse krant La Dépêche du Midi schrijft dat er een grootschalige operatie tegen islamisten in Toulouse is geweest. Ook in Bobigny, een voorstad van Parijs, is een inval geweest.

Klopjacht

Inmiddels is er een internationale klopjacht gaande naar de terroristen die vrijdag aanslagen pleegden. Ook hun handlangers worden gezocht. Een van hen is de 26-jarige terrorist Abdelslam Salah. Hij werd wel aangehouden bij een grenscontrole tussen België en Frankrijk, maar mocht doorrijden.

De Franse politie heeft een foto van Salah verspreid via internet, met de waarschuwing dat hij ‘extreem gevaarlijk’ is. Salah is de broer van een van de aanslagplegers die vrijdagnacht is omgekomen.