Frankrijk slaat terug: bommen op ‘hoofdkwartier’ IS

16 november 2015Leestijd: 2 minuten

De Franse president François Hollande zei het al, meteen na de terreurgolf in Parijs: dit is ‘een oorlogsdaad’ en we zullen hierop ‘passend’ reageren. De vergelding is al begonnen: Franse jets voerden zondagavond luchtaanvallen uit op Islamitische Staat in Syrië.

Die gevechtsvliegtuigen bombardeerden vooral doelen in Raqqa. In totaal tien straaljagers dropten twintig bommen, meldt het Franse ministerie van Defensie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Trainingskamp

De Syrische stad die bekendstaat als de ‘hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat in Syrië en Irak. Doelwit van de Franse bommenwerpers waren een commandopost, een recruitmentcentrum voor jihadisten, een munitiedepot en een trainingskamp voor terroristen.

Het gaat volgens diverse bronnen, zoals The Guardian, om de grootste luchtactie van de Fransen, nadat zij in 2014 begonnen met het bestoken van IS-doelen in Irak, en sinds september van dit jaar ook in Syrië. De aanslagen in Parijs zijn vermoedelijk een wraakoefening voor de Franse deelname aan de door Amerika geleide anti-IS-coalitie.

Harde taal

De aanvallen zijn afgestemd met de Amerikanen. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drain voerde telefoongesprekken met zijn collega in Washington, Ash Carter. Er is afgesproken de aanvallen vanuit de lucht flink op te voeren, schrijft persbureau Reuters op basis van veiligheidsbronnen in de Amerikaanse hoofdstad.

Op de G20-top in het Turkse Antalya staat de strijd tegen IS hoog op de agenda. Ook de Britse premier David Cameron komt met harde taal. De veiligheid van Groot-Brittannië is afhankelijk van de vernietiging van IS, zegt hij volgens The Telegraph.

De Britse luchtmacht bombardeert nu al in Irak. Cameron wil de aanvallen uitbreiden naar Syrië, schrijft de krant, maar stuit daarbij op weerstand van oppositiepartij Labour, de sociaaldemocraten.