Frankrijk klaagt over linkse opstokers van migranten Calais

12 november 2015Leestijd: 2 minuten

De extreem-linkse beweging No Border zou migranten in Calais aanzetten tot rellen. Door het toenemende geweld zijn bewoners van de Franse stad nabij de Kanaaltunnel bang in eigen huis.

Dat zegt een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘De actievoerders profiteren van de wanorde bij de migranten,’ zei hij tegen de Franse zender France Info.

No Border, een netwerk van extreem-linkse activisten, zou de migranten al sinds zondag aansporen tot geweld. De organisatie geeft toe dat ze migranten oproept voor zichzelf op te komen. ‘Als we niets doen, sterven ze van de kou,’ verklaart No Border aan nieuwszender Euronews.

Het van oorsprong Britse No Border heeft leden over de hele wereld, ook Nederlanders. Euronews noemt specifiek Nederlanders en Belgen als aanwezige leden in Calais.

Geweld

Woensdagavond was de derde nacht deze week dat migranten botsten met Franse veiligheidstroepen. Zo blokkeerden ongeveer 250 migranten een snelweg. Politieagenten gebruikten hierop traangas en een waterkanon, terwijl ze riepen: ‘Ga terug naar de jungle!’

Sinds zondag zijn er zeker twintig gewonden gevallen. De problemen woensdagnacht waren heel anders dan de botsingen in de nachten daarvoor. Toen was er sprake van woninginbraken en werden Franse stadsbewoners lastiggevallen.

Calais

Door de actievoerende migranten zijn veel Fransen in Calais bang in eigen huis. De migranten klimmen over schuttingen de tuinen in, op zoek naar vuilnisbakken met voedsel.

France Info sprak met een 35-jarige moeder, die gevlucht is uit haar huis. ‘Mijn kind vraagt nog steeds: “Mama, gaan de migranten weer op de deur kloppen, gaan ze ons weer bekijken?”‘ Volgens een andere bewoner wil de buurt een prikkeldraadomheining.

Zesduizend migranten zitten in ‘de jungle’ van Calais, berichtten Britse autoriteiten vorige maand. De Franse justitie heeft bepaald dat de stad de leefomstandigheden in het kamp moet verbeteren.