Frankrijk: geen idee hoeveel terroristen achter ‘Parijs’ zitten

17 november 2015Leestijd: 2 minuten

Vier dagen na de golf van aanslagen in Parijs weten de Franse autoriteiten nog altijd niet hoeveel mensen er precies achter de terreur zitten. Bovendien zijn er mogelijk handlangers voortvluchtig in Frankrijk en België.

‘Er kunnen nieuwe aanslagen komen, en de terreurdreiging houdt nog wel een tijd aan,’ zegt de Franse premier Manuel Valls dinsdag tegen radiozender France Inter.

Dreiging

Met die waarschuwing kwam hij ook gisteren al. ‘Terroristen kunnen zo weer toeslaan, in de komende dagen of weken. We moeten nog lang met deze dreiging leven,’ aldus Valls. Volgens de premier wil Islamitische Staat (IS) ook andere Europese landen treffen.

De terroristen hebben het dus niet alleen op zijn land gemunt. ‘We weten dat de operaties zijn voorbereid en nog steeds worden voorbereid, niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen.’ De premier denkt dat de aanslagen van vrijdag – waarbij 132 mensen om het leven kwamen – zijn gepland en georganiseerd in Syrië.

Op dit moment worden acht namen genoemd van (vermeende) terroristen en terreurverdachten. Zeker één van hen, de 26-jarige Salah Abdelslam, is nog voortvluchtig. Gisteren waren er enige tijd vermoedens dat hij zich bevond in de Belgische achterstandsbuurt Molenbeek, maar dat bleek niet het geval. Franse inlichtingendiensten wijzen de Belg Abdelhamid Abaaoud (29) aan als het brein achter de aanslagen.

Tekort

Valls zei in zijn laatste interview ook dat de Europese Commissie moet begrijpen dat de strijd tegen de terroristen van IS Frankrijk, maar zeker ook Europa raakt. Daarom is het goed mogelijk dat het Franse begrotingstekort boven de Europese 3-procentsnorm uitkomt, zeker als de uitgaven voor veiligheid na de terreur in Parijs verder toenemen. De Fransen mobiliseren bijvoorbeeld 115.000 veiligheidsmedewerkers.

Op zich is het geen nieuws: de Fransen zijn berucht als het gaat om het zich niet houden aan Europese begrotingsafspraken. Al voor de aanslagen van vrijdag luidde de Europese Commissie de noodklok: de Franse regering slaagt er voor de zoveelste keer niet in aan de norm te voldoen dit jaar, volgend jaar en in 2017.

Frankrijk is in dat geval het enige land in de eurozone dat het tekort laat oplopen tot boven de ‘Brusselse’ 3-procentsnorm, schreef The Financial Times begin november. ‘Het veiligheidspact wint het van het stabiliteitspact,’ zei de Franse president François Hollande maandag al.